CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» The Equalizer 3 (2023)
» The Equalizer 2 (2018)
» The Magnificent Seven (2016)
» The Equalizer (2014)
» 2 Guns (2013)
» Safe House (2012)
» Unstoppable (2010)
» The Book Of Eli (2010)
» The Taking Of Pelham 1 2 3 (2009)
» American Gangster (2007)
» Deja Vu (2006)
» Inside Man (2006)
» The Manchurian Candidate (2004)
» Man On Fire (2004)
» Out Of Time (2003)
» John Q (2002)
» Training Day (2001)
» Remember The Titans (2000)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Denzel Washington

Ανήκει στην ιδιαίτερη κατηγορία εκείνων των ηθοποιών του Hollywood που χάρις στο ανεξάντλητο ταλέντο του κατόρθωσε να βραβευτεί δύο φορές με Oscar και έχει καθιερωθεί ως μια από τις σταθερές άξιες του Hollywood ο λόγος για τον Denzel Washington που γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1954 στο Mount Vernon βόρεια των προαστίων του Bronx στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του ιερέας, θέλησε να δώσει στο γιο του το όνομα του γιατρού που τον έφερε στο κόσμο, η μητέρα του Lynne ήταν αισθητικός και ήταν το δεύτερο από τα τρία αδέρφια του.

Σαν παιδί ήταν παρά πολύ σοβαρός όμως μεγάλωσε σ' ένα πολύ κοινωνικό περιβάλλον. Λέγεται ότι αυτός ήταν και ο λόγος που κατάφερε να μυηθεί στη υποκριτική, αφού από πολύ νωρίς του άρεσε να συναναστρέφεται με πολύ κόσμο και πάντοτε κατάφερνε να γίνεται το επίκεντρο της παρέας. Σε ηλικία δεκατεσσάρων χρόνων ο Denzel και η μεγαλύτερη αδερφή του Lorice πήγαν σε οικοτροφείο, αφού οι γονείς τους ισχυριζόταν ότι έτσι θα έπαιρναν καλύτερη και ουσιαστικότερη μόρφωση. Όμως η αλήθεια ήταν πως δεν ήθελαν τα παιδία τους να ζήσουν από πρώτο χέρι τον επικείμενο χωρισμό τους.

Αρχικά ο Denzel σκεφτόταν μια καριέρα γιατρού στη συνέχεια όμως τον τράβηξε η δημοσιογραφία και έτσι πήρε το Bachelor of Arts από το πανεπιστήμιο Fordham University. Παράλληλα με τη δημοσιογραφία παρακολουθούσε και κάποια σεμινάρια υποκριτικής, γιατί έβρισκε ότι τον βοηθάνε να δραπετεύει από το στρες της δουλείας του. Παρ' όλα αυτά, μέσα από τα σεμινάρια, κατάφερε να κερδίσει και υποτροφία για το διάσημο American Conservatory Theatre στο San Francisco. Μετακομίζει εκεί πιστεύοντας πως εκτός από τη σχολή του θα μπορούσε να κάνει και μια καλύτερη καριέρα σαν δημοσιογράφος, τελειώνοντας τη σχολή του επιστρέφει στη Νέα Υόρκη όπου εμφανίζεται στο τέλος της δεκαετίας του εβδομήντα στα θεατρικά 'Coriolanus' και 'When The Chickens Come Home To Roost'.

Αργά αλλά σταθερά η καριέρα του Denzel βελτιωνόταν ενώ άρχισε να δέχεται και πολλούς ρόλους στην τηλεόραση. Το ντεμπούτο του γίνεται με τη σειρά 'Wilma' (1977) η οποία προβλήθηκε από το NBC. Στα γυρίσματα γνώρισε τη μετ' έπειτα γυναίκα του Paulatta Pearson, με την οποία παντρεύτηκε το 1982 και μαζί απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Αλλες σειρές της τηλεόρασης όπου πρωταγωνίστησε ήταν οι 'Flesh And Blood' (1979), 'St Elsewhere' (1982 - 1988), 'Licence To Kill' (1984) και 'The George McKenna Story' (1986).

Το 1981 ήρθε και το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με την άσημη ταινία «Carbon Copy» ενώ η επόμενη κινηματογραφική δουλεία το «Power» (1986) είχε τη σφραγίδα του Sindey Lunet. Το 1987 ήρθε η καλλιτεχνική επιτυχία «Cry Freedom» σε σκηνοθεσία του Richard Attenborough, η οποία του έφερε την πρώτη υποψηφιότητα για Oscar (Β' Ανδρικού Ρόλου). Ακολούθησαν ακόμα περισσότερες ταινίες που σχεδόν αμέσως γίνονται τεράστιες επιτυχίες κυρίως εισπρακτικές και ο ίδιος αποδεκτής όλο και περισσότερης δόξας.

Αξια λόγου και προσοχής τα φιλμ «The Mighty Quinn» (1989) και «For Queen And Country» (1989). Όμως με το αντιπολεμικό δράμα Glory (1989), ο Denzel Washington κέρδισε το πρώτου Oscar στην κατηγορία Β' Ανδρικού ρόλου. Μετά τα «Heart Condition» (1990) και «Mississippi Masala» (1991) ήρθε η ώρα της καταξίωσης με το βιογραφικό έπος «Malcolm X» (1992). Για την ερμηνεία του αυτή έλαβε διθυραμβικές κριτικές και βρέθηκε ξανά στη θέση του υποψηφίου για Oscar.

Το σερί σημαντικών ρόλων συνεχίστηκε με το βραβευμένο «Philadelphia» (1993), την περιπέτεια «Crimson Tide» (1995) με τον Gene Hackman, το μουσικό «The Preacher's Wife» με την Whitney Houston (1996) και την περιπέτεια «Courage Under Fire» (1996) με την Meg Ryan. Συνέχισε στο χώρο των ταινίων δράσης με το «The Siege» (1998) δίπλα στον Bruce Willis και το «The Bone Collector» (1999) όπου ο ρόλος απαιτούσε καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας να είναι ξαπλωμένος. Επέστρεψε σε εμβληματικούς ρόλους με το «The Hurricane» (1999) για τη ζωή του Rubin 'Hurricane' Carter, ένα μαύρο boxer που καταδικάστηκε άδικα το 1966 για τη διάπραξη τριών φόνων και παρέμεινε για μια εικοσαετία στην φυλακή. Μετά τη βράβευσή του με τη Χρυσή Σφαίρα και την υποψηφιότητα για Oscar Α' Ανδρικού ρόλου, όλοι περίμεναν πως ήταν η ώρα να το 'σηκώσει'.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είπαν πως το 2002 τα μέλη της Ακαδημίας διόρθωσαν την αδικία δίνοντάς του το Oscar Α' Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στο «Training Day». Σταδιακά ο Denzel τυποποιήθηκε σε ταινίες έντασης. Έτσι τον είδαμε στο «John Q» (2002) και το «Out of Time» (2003). Τότε ήταν η πρώτη φορά που κατάφερε να αμειφθεί με το ποσό των 20 εκ. δολαρίων για τις υπηρεσίες του. Συνέχισε με το ίδιο μοτίβο δράσης εκατομμυρίων δολαρίων, στα «Man On Fire» (2004), «The Manchurian Candidate» (2004) και «Inside Man» (2006) του Spice Lee. Η δύναμή του ήταν τέτοια που όταν η παραγωγή του project «American Gangster» αναβλήθηκε επ' αόριστον, εκείνος εισέπραξε κανονικά τα συμφωνημένα 20 εκ. δολάρια. Φέτος η σειρά των περιπετειών συνεχίζεται με το ανατρεπτικό «Deja Vu» (2006) του Tony Scott.

Πέρα από τις υποκριτικές του ικανότητες, αξίζει να σημειωθεί πως το 2002 έκανε και το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με την ταινία «Antwone Fisher». Σήμερα ο Denzel Washington προσπαθεί να περνάει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με την οικογένεια του στη βίλα του στο L.A. Προσπαθεί να είναι πιστός σε εκείνους αν και συχνά έχει δηλώσει πως: "Το να είσαι star σημαίνει ότι είσαι περιτριγυρισμένος από πειρασμούς που συχνά είναι δύσκολο να τους αντισταθείς!".


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ