CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Cry Macho (2021)
» The Mule (2018) (2018)
» Gran Torino (2008)
» Million Dollar Baby (2004)
» Blood Work (2002)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Clint Eastwood

Ο Clint Eastwood γεννήθηκε στις 31 Μάιου 1930 στο San Francisco, μεγάλωσε και πήγε σχολείο στο Oakland Technical High School απ' όπου και αποφοίτησε το 1948. Έκανε διάφορες 'ταπεινές' δουλειές όπως εργάτης σε εργοστάσια όμως το μεγάλο του πάθος ήταν η Jazz μουσική. Αν και είχε γραφτεί σε ένα μουσικό πρόγραμμα στο Seattle University δεν ήταν γραφτό να ακολουθήσει τέτοια καριέρα.

Το 1950 κατατάχθηκε στις ειδικές δυνάμεις και τρία χρόνια μετά την εκπαίδευσή του μετακόμισε στο Los Angeles. Στο στρατό έγινε φίλος με τους ηθοποιούς Martin Milner και David Jansson οι οποίοι και τον έπεισαν να δοκιμάσει μια καριέρα στο Hollywood. Στο Los Angeles γράφτηκε στο L.A. City College να σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων, όμως σύντομα τα παράτησε καθώς οι όμορφες γυναίκες είχαν τον πρώτο ρόλο στη ζωή του.

Το 1953 σε ηλικία μόλις 23 χρόνων παντρεύτηκε με το μοντέλο Maggie Johnson αν και δεν αρνήθηκε πότε ότι του άρεσε υπερβολικά να ασχολείται με το γυναικείο φύλλο. Αποτέλεσμα του πάθους του ήταν και μια εξώγαμη κόρη με τη στρίπερ Roxanne Tunis η οποία αργότερα έγινε ηθοποιός. Από το γάμο του με τη Maggie απέκτησε ένα γιο, τον Kyle, ο οποίος συμπρωταγωνίστησε μαζί του στη ταινία «Honkytonk Man» (1982) και αργότερα έγινε μουσικός της Jazz και μια κόρη, την Alison, η οποία επίσης έγινε ηθοποιός και εμφανίστηκε με τον πατέρα της στη ταινία «Absolute Power» (1997).

Το 1955 ήρθε η πρώτη μεγάλη δουλεία για τον Clint Eastwood όπου και έκανε το ντεμπούτο του στη ταινία «Revenge Of The Creature» του Jack Arnold, χωρίς να αναφερθεί το όνομά του. Στη συνέχεια ήρθε μια πληθώρα ταινιών μεταξύ των οποίων οι «Francis In The Navy», «Lady Godiva», «Away All Boats», «Lafayette Escadrille», «Ambush At Cimarron Pass» και άλλες. Έκανε την πρώτη του ταινία western το 1956 με τη ταινία «Star In The Dust» (1956) και ενώ όλα φαινόταν ότι πήγαιναν καλά η Universal τον απέλυσε. Ο απτόητος όμως Clint συνέχισε τα μαθήματα υποκριτικής, γυμναζόταν συστηματικά και έσκαβε πισίνες για να βγάλει τα έξοδα για τη σχολή του.

Το 1958 όμως τα πράγματα άλλαξαν όταν κέρδισε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη τηλεοπτική σειρά 'Rawhide' του CBS, σημειώνοντας παγκοσμία επιτυχία για τα εφτά χρόνια που διήρκεσε. Τότε ο Clint Eastwood έγινε τηλεοπτικό αστέρι με ετήσια έσοδα εκατό χιλιάδες δολάρια το χρόνο. Έως το 1962 είχε αποκτήσει και τον τίτλο του pop star, αφού τότε ήταν στη μόδα οι τηλεοπτική αστέρες να κυκλοφορούν και προσωπικούς δίσκους.

Μέσα από τη συμμετοχή του σε αυτή την πολλή επιτυχημένη σειρά κατάφερε να προχωρήσει σε κερδοφόρες ταινίες όπως οι «For A Few Dollars More» (1965), «The Good, The Bad And The Ugly» (Ο Καλός Ο Κακός Και Ο Ασχημος) (1966), «Hang 'Em High» (1968), «Coogan's Bluff» (1968). Το «Where Eagles Dare» που αποδείχθηκε μια πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία της εποχής.Οι επόμενες ταινίες «Two Mules For Sister Sara» (1969) και «Kelly's Heroes» (1970), ήταν της δικής του εταιρίας παραγωγής, της Malpaso.

To 1971 συμμετείχε στην σούπερ ταινία τρόμου «The Beguiled» ενώ την ίδια χρονιά έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως Βρώμικος Χάρυ στο «Dirty Harry». Μέχρι και το 1976 ο Clint Eastwood δουλεύει ακατάπαυστα και μας δίνει δουλείες όπως: «Joe Kidd» (1972), «High Plains Drifter» (1972), «Thunderbolt And Lightfoot» (1974). Στο «The Outlaw Josey Wales» (1976) ο Clint ξεκίνησε μια εξωσυζυγική σχέση με τη Sondra Locke και όταν ο Eastwood της έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στη ταινία The Gauntlet (1977) εκείνη τον χώρισε. Παρά τα συχνά πυρά των κριτικών το κοινό έμεινε στο πλευρό του ενώ εκείνος έδωσε μια ακόμα σπουδαία ερμηνεία στο «Escape From Alcatraz» (1979).

Η δεκαετία των 80's δεν ήταν αποδοτική με μέτριες επιλογές ταινιών. Παράλληλα άρχισε να δοκιμάζει τις δυνάμεις του ως σκηνοθέτης. Έτσι τα φιλμ «Pale Rider» (1985), «Bird» (1988) και «White Hunter, Black Heart» (1989) διαγωνίστηκαν στις Κάννες για το Χρυσό Φοίνικα. Η δεκαετία έκλεισε με προβλήματα και στην προσωπική του ζωή καθώς μετά την απόκτηση άλλων δυο παιδιών εκτός γάμου με μια αεροσυνοδό ήταν λογικό να έρθει πια και το χωρισμός με τη Maggie Johnson το 1988.

Τα τελευταία 15 χρόνια αραιώνει τις εμφανίσεις του και μεταφέρει τη δραστηριότητά του πίσω από την κάμερα δίνοντας αριστουργήματα όπως τα: «Unforgiven» (κέρδισε τέσσερα Oscar το 1992, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας), «The Bridges Of Madison County» (1995), «Midnight in the Garden of Good and Evil» (1997). Μοναδική του παρουσία σε ταινία άλλου σκηνοθέτη ήταν το 1993 στο «In the Line of Fire». Το 2003 έρχεται η ώρα για μια ακόμα επιτυχία με τον ίδιο στην καρέκλα του σκηνοθέτη, με το ατμοσφαιρικό «Mystic River» μια ταινία που κέρδισε τελικά δύο Oscar.

Συνεχίζει ακάθεκτος και το 2005 σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί στο «Million Dollar Baby», κερδίζοντας για δεύτερη φορά Oscar Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Ταινίας. Φέτος αναλαμβάνει ένα πρωτότυπο project, να μεταφέρει με δύο διαφορετικές ταινίες την ιστορία της μάχης της Iwo Jima από τις δύο πλευρές των μαχόμενων με τα «Flags Of Our Fathers» και «Letters From Iwo Jima».

Στην καριέρα του ο Clint Eastwood έχει γίνει αποδέκτης πολλών σημαντικών βραβείων ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και το Irving Thalberg Memorial Award από την Αμερικάνική Ακαδημία Κινηματογράφου. Ζει στη πόλη Carmel της California - την οποία μάλιστα υπηρέτησε και ως δήμαρχος το 1986 - με τα παιδία του και με τη κατά τριανταπέντε χρόνια νεαρότερη σύζυγο του Dina Ruiz την οποία παντρεύτηκε το 1996. Έχει μέχρι στιγμής 65 ταινίες στο ενεργητικό του ως ηθοποιός, χώρια από εκείνες που χει σκηνοθετήσει ή απλά έκανε τη παραγωγή και μας έχει απόδειξη ότι είναι ικανός για όλων των ειδών ταινιών και παρά τα εβδομήντα έξι του χρόνια, παραμένει ετοιμοπόλεμος!


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ