CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Kin (2018)
» The Disaster Artist (2017)
» Why Him? (2016)
» Sausage Party (2016)
» Queen Of The Desert (2015)
» Little Prince (2015)
» Everything Will Be Fine (2015)
» Good People (2014)
» Palo Alto (2013)
» Third Person (2013)
» Homefront (2013)
» This Is The End (2013)
» Oz, The Great And Powerful (2013)
» 127 Hours (2010)
» Eat Pray Love (2010)
» Milk (2008)
» In The Valley Of Elah (2007)
» Nights In Rodanthe (2008)
» Spider-Man 3 (2007)
» The Dead Girl (2006)
» Flyboys (2006)
» Tristan + Isolde (2006)
» Annapolis (2006)
» Sonny (2002)
» City By The Sea (2002)
» The Color Of Time (Tar) (2012)
» Spider-Man (2002)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

James Franco

Βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα ηθοποιός (αλλά και σκηνοθέτης, παραγωγός και σεναριογράφος) είναι ίσως πιο γνωστός για τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους σε πολλές χολιγουντιανές παραγωγές συμπεριλαμβανομένων των «Tristan & Isolde», «Annapolis» και «Spider-Man» στο ρόλο του Harry Osborn. Ο James Edward Franco γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1978 στο Palo Alto της California και μεγάλωσε στη California με τα δυο του αδέλφια Tom και David. Αποφοίτησε από το Palo Alto School το 1996 και σπούδασε υποκριτική στο University of California στο Los Angeles με σκοπό να ξεπεράσει το ντροπαλό του χαρακτήρα.

Γρήγορα όμως αποφάσισε να ασχοληθεί πιο σοβαρά με την υποκριτική έτσι τα παράτησε, στο πρώτο χρόνο κιόλας, για να κάνει μαθήματα με τον Robert Carnegie στο Playhouse West, αφού θεώρησε πως εκεί θα μάθαινε πιο ουσιώδη πράγματα ώστε να μπορέσει να στήσει μια καριέρα με γερές βάσεις. Μετά από δεκαπέντε μήνες εκπαίδευσης άρχισε να κάνει διάφορες οντισιόν στο Los Angeles. Λίγο αργότερα το 1999 κατάφερε να πάρει τη πρώτη του δουλειά, ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στη μικρής διάρκειας σειρά 'Freaks and Geek' που σήμερα θεωρείται cult και αποτελεί το πρώτο σημείο αναφοράς στην καριέρα του. Την ίδια εποχή κάνει και την πρώτη του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη με την Drew Barrymore στη ταινία «Never Been Kissed».

Η πρώτη μεγάλη ταινία του Franco ήταν η ρομαντική κωμωδία «Whatever It Takes» (2000), στα γυρίσματα της οποίας γνώρισε τη Marla Sokoloff με την οποία αργότερα συνδέθηκε ερωτικά. Την επόμενη χρονιά του δόθηκε μια μεγάλη ευκαιρία με το ρόλο του James Dean σε τηλεοπτική βιογραφική σειρά όπου σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Αυτός ο ρόλος ήταν εκείνος που του χάρισε την αναγνωρισιμότητα που χρειαζόταν για να ξεκινήσει να δουλεύει συνέχεια και μάλιστα σε καλές παραγωγές. Οι κριτικές για το ρόλο του σαν James Dean ήταν άριστες και για την ερμηνεία του αυτή κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα στην αντίστοιχη κατηγορία. Τότε πρωτοείδε ο Robert De Niro τη δουλειά του Franco και τον επέλεξε να παίξει μαζί του υποδυόμενος τον κινηματογραφικό του γιο στο δράμα «City by the Sea».

Εκείνη την περίοδο άλλωστε είχε μόλις επιλεγεί για το ρόλο του Harry Osborn στο «Spider-Man» (2002), αν και αρχικά είχε πάει για το κεντρικό ρόλο του Peter Parker/Spiderman. Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει από το sequel «Spider-Man 2» (2004), ενώ ήδη έχει συμφωνήσει για τον ίδιο ρόλο στο «Spider-Man 3» που θα κάνει πρεμιέρα το Μάιο του 2007.

Μετά την επιτυχία του «Spider-Man» επέλεξε να συμμετάσχει στην πολεμική περιπέτεια «The Great Raid» η οποία γυρίστηκε το 2002 (αλλά τελικά προβλήθηκε το 2005). Λίγο μετά συνάντησε τη Neve Campbell στη ταινία «The Company» (2003). Το 2005 ήταν μια πολύ γεμάτη επαγγελματικά χρονιά για εκείνον, αφού ο νέος ηθοποιός εκτός των πρωταγωνιστικών του υποχρεώσεων έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία «The Ape», μια παραγωγή που δυστυχώς δεν εντυπωσίασε το κοινό.

Το 2006 συμπρωταγωνίστησε με την Tyrese Gibson στο στρατιωτικό δράμα «Annapolis» όπου έκανε τον θρυλικό ήρωα Jake Huard. Ακολούθησε το «Tristan and Isold», μια κινηματογραφική μεταφορά της ομότιτλης όπερας του Richard Wagner. Για της ανάγκες της επόμενης ταινίας του «Flyboys» απέκτησε δίπλωμα πιλότου ενώ έκανε και ένα σύντομο πέρασμα στο remake του «The Wicker Man» δίπλα στον Nicolas Cage.

Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο James Edward Franco είναι νέος, ωραίος, και ένα μεγάλο ανερχόμενο αστέρι. Το 2004 το People τον συμπεριέλαβε στη λίστα των 50 πιο περιζήτητων εργένηδων. Και όχι άδικα. Είναι γυμνασμένος, περιπετειώδης αλλά και καλλιεργημένος με μεγάλη απήχηση στις νεανικές ηλικίες. Εκτός από το «Spider-Man 3» τα σχέδιά του περιλαμβάνουν τίτλους όπως «An American Crime», «The Dead Girl» και «Black Water Transit». Ταυτόχρονα μελετά τα επόμενα project της εταιρίας παραγωγής που έχει ιδρύσει με την επωνυμία 'Rabbit Bandini Productions'.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ