CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Dragon Rider (2020)
» Charlie's Angels (2019)
» Logan (2017)
» Earth (2007)
» Teenage Mutant Ninja Turtles - TMNT (2007)
» Chicken Little (2005)
» X-Men 2 (2003)
» Star Trek: Nemesis (2002)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Patrick Stewart

Ο Patrick Stewart γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1940 και πέρασε τα περισσότερα χρόνια της παιδικής και εφηβικής του ηλικίας στη βιομηχανική κωμόπολη Mirfield της Αγγλίας. Μεγάλωσε σε φτωχική οικογένεια, αν και είχε μια πολύ δύσκολη παιδική ηλικία λόγο της βίαιης συμπεριφοράς τον γονιών του. Ευτυχώς όμως μεγάλωσε με αρχές χάρη στα δυο του αδέρφια. Από μικρός ήταν μεγάλος φαν του Shakespeare και της κλασσικής λογοτεχνίας. Σταδιακά η αγάπη του αυτή εξελίχθηκε σε αγάπη για την υποκριτική. Η φιλόλογος του στο γυμνάσιο, τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί περισσότερο με την υποκριτική και το θέατρο γενικότερα. Για να τον παροτρύνει του πρόσφερε και μια θέση σε ένα σεμινάριο δραματικής σχολής.

Ενθουσιασμένος ο Patrick μετά το σεμινάριο αποφάσισε να συνεχίσει επιλέγοντας να συμμετάσχει του σε τοπικές ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες. Καθώς ήταν δύσκολο να αντισταθεί στην επιθυμία του για την υποκριτική, αποφάσισε στα δεκαπέντε του να εγκαταλείψει τις σπουδές του και να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σ΄ αυτήν. Έπρεπε όμως να εργαστεί για να φτάσει στο στόχο του και γι' αυτό αρχικά δούλεψε στην τοπική εφημερίδα. Τελικά αποφάσισε να κάνει μόνο εκείνες τις δουλειές του επέτρεπαν να φτάσει πιο κοντά στο όνειρό του.

Αργότερα γράφτηκε στο Bristol Old Vic Theatre School όπου παρακολούθησε ένα σεμινάριο διάρκειας τεσσάρων χρόνων μέχρι και το 1959 πριν να αποφασίσει να κάνει επαγγελματικά το ντεμπούτο του με την ταινία «Treasure Island». Εκείνη την περίοδο έχασε και τα μαλλιά του κυριολεκτικά μέσα σε αν βράδυ εξαιτίας κληρονομικής ασθένειας. Όμως αυτό δεν τον περιόρισε να υποδυθεί διάφορους χαρακτήρες. Στη δεκαετία των 60's κατέλαβε με μια θέση μέλους στο Royal Shakespeare Company όπου παρέμεινε για 27 χρόνια και πήρε τιμητικό τίτλο για τη συμμετοχή του.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970 είχε καταφέρει να εμφανιστεί και στο Broadway στο θεατρικό 'A Midsummer Night's Dream' (1971) σε σκηνοθεσία Peter Brook. To 1974 έπαιξε στην ταινία «Fall of Eagles» και ακολούθησαν οι «North and South» (1975), «I, Claudius» (1976), «Tinker, Tailor, Soldier, Spy» (1979). Έως τα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα τα πράγματα εξελίσσονταν πολύ καλά για τον Patrick Stewart. Ανάμεσα στα άλλα συμμετείχε ως εισηγητής σε ένα σεμινάριο για την στο πανεπιστήμιο UCLA. Εκεί τον συνάντησε ο παραγωγός Robert Justman. Ο Patrick γοήτευσε τον Jastman, ο οποίος πίστεψε ότι θα του ταίριαζε ο ρόλος του Captain Jean-Luc Richard για την τηλεοπτική παραγωγή 'star Trek: The Next Generation' και έτσι τον πρότεινε στον δημιουργό Gene Rodbenberry.

Λέγεται ότι τις πρώτες έξι βδομάδες που εργαζόταν για τη σειρά, δεν είχε ξεπακετάρει τα πράγματά του, γιατί πίστευε ότι θα τον απέλυαν μετά από μικρό χρονικό διάστημα. Αισθάνεται περήφανός που υποδύθηκε τον Captain Jean-Luc Picard, αν και δεν περιορίζεται στο ρόλο αυτό. Σαν ηθοποιός, στόχος του είναι να μεταμορφώνεται στο χαρακτήρα που υποδύεται και το πετυχαίνει πάντα. Παράλληλα λοιπόν με το Star Trek συμμετείχε και σε λιγότερο γνωστές ταινίες όπως τα «L.A. Story» (1991), «Robin Hood: Men in Tights» (1993) και «Gunmen» (1994). Συνολικά παρέμεινε στο 'star Trek: The Next Generation' για επτά χρόνια.

Το 1998 δάνεισε τη φωνή του στην επική ταινία κινουμένων σχεδίων «The Prince of Egypt» και στη συνέχεια εμφανίστηκε στο «Moby Dick» (1998), την κινηματογραφική μεταφορά του θρυλικού βιβλίου δίπλα στον Gregory Peck. Για την ερμηνεία του στο ρόλο του Captain Ahad, απέσπασε πρόταση για βραβείο Emmy. Την ίδια περίοδο κέρδισε και βραβείο Grammy Award στην κατηγορία καλύτερου δίσκου για παιδιά, έχοντας αφηγηθεί το κλασσικό παραμύθι 'O Πέτρος και ο Λύκος'.

Η νέα δεκαετία έφερε την ευρεία αναγνώριση καθώς πρωταγωνίστησε με επιτυχία στη ταινία «X-Men» ενώ παράλληλα κράτησε ένα ρόλο στο θεατρικό του Arthur Miller, 'The Ride Down Mt Morgan' τον Απρίλιο του 2000. Αλλες δουλείες του Patrick Stewart που αξίζουν να αναφερθούν είναι το παιδικό «Jimmy Neutron: Boy Genius», η κινηματογραφική μεταφορά του «Star Trek: Nemesis» (2002) και τα επιτυχημένα sequel «X-Men 2» (2003) και «X-Men : The Last Stand» (2006).

Λατρεύει τα κόμικς. Έχει δανείσει τη φωνή του σε επεισόδια των Simpsons ενώ δέχτηκε αμέσως και την πρόταση να συνεισφέρει και σε ταινία κόμικ για τους X-Men. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Patrick Stewart έχει τη θέση πρύτανη στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο Huddersfield. Έχει παντρευτεί δύο φορές και έχει δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο. Η δεύτερη γυναίκα του (με την οποία είναι πλέον σε διάσταση) είναι η παραγωγός του Star Trek Wendy Neuss.

Ο Patrick Stewart έχει το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας. Έχει πάρει το θεατρικό βραβείο Laurence Olivier και το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών της Νέας Υόρκης για την ερμηνεία του στο 'A Christmas Carol'. Έχει επίσης βραβευτεί από την Βρετανική Κοινοπολιτεία για την συνολική προσφορά του, ενώ η Διεθνής Αμνηστία έχει δώσει το όνομά του σε υποτροφία που παρέχει.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ