CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Θανάσης Γεντίμης

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One (2023)
» Top Gun: Maverick (2022)
» Mission: Impossible - Fallout (2018)
» American Made (2017)
» The Mummy (2017)
» Jack Reacher: Never Go Back (2016)
» Mission: Impossible - Rogue Nation (2015)
» Edge Of Tomorrow (2014)
» Jack Reacher (2012)
» Oblivion (2013)
» Rock Of Ages (2012)
» Mission: Impossible - Ghost Protocol (2004)
» Knight And Day (2010)
» Valkyrie (2008)
» Tropic Thunder (2008)
» Lions For Lambs (2007)
» Mission Impossible 3 (2006)
» War Of The Worlds (2005)
» Collateral (2004)
» The Last Samurai (2003)
» Minority Report (2002)
» Vanilla Sky (2001)
» M:I-2 Mission Impossible 2 (2000)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Tom Cruise

O Thomas Cruise Mapother γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1962 στο Syracuse της Νέας Υόρκης. Πέρασε μια δύσκολη παιδική ηλικία, αφού αναγκάστηκε να αλλάξει πάνω από 12 πόλεις κατοικίας λόγω των μεταθέσεων του πατέρα του. Παρόλα αυτά κάθε φορά κατάφερνε να προσαρμόζεται στο νέο περιβάλλον. Σε ότι αφορά όμως τις σχολικές του επιδόσεις, δεν μπορούμε να πούμε ότι ξεχώριζε. Οι συχνές αλλαγές σχολείου σε συνδυασμό με μιας μορφής δυσλεξία που τον ταλαιπωρούσε δεν τον άφησαν να δείξει κάτι το ξεχωριστό. Οι γονείς του χώρισαν στα μέσα των 70's και ο Tom έγινε ο προστάτης της οικογένειας (έχοντας 3 αδελφές) καθώς μέσα σε μια νύχτα η μητέρα αποφάσισε να αφήσει πίσω της τον Καναδά και να γυρίσει με τα παιδία στις ΗΠΑ.

Η αλήθεια είναι ότι ο Tom δεν είχε από μικρός όνειρο να γίνει ηθοποιός. Πριν καταλήξει στα κινηματογραφικά πλατό έλπιζε να γίνει επαγγελματίας παλαιστής, ένας τραυματισμός όμως στο γόνατο δεν τον άφησε. Στη συνέχεια έμεινε για ένα χρόνο σε μοναστήρι φραγκισκανών, όπου δεν βρήκε τις απαντήσεις που ζητούσε και ανέτρεψε τις σκέψεις του να γίνει ιερέας. Τότε έστρεψε την προσοχή του στην υποκριτική και έδειξε τα 'δόντια' του συμμετέχοντας σε σχολικές παραστάσεις. Εγκαταλείποντας το σχολείο, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη και επιδόθηκε σε έναν μαραθώνιο οντισιόν.

Την εποχή εκείνη ζούσε με 'ρύζι και hot dog' αλλά άντεξε και κατάφερε μέσα από ρολάκια να αναδειχτεί. Πρώτη του ταινία το «Taps» (1981) ενώ το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε με τις Ερωτικές Μπίζνες Ενός Πρωτάρη - «Risky Buisness» (1983) για το οποίο προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα. Η συνέχεια είναι γνωστή με σταθμούς τις ταινίες «Top Gun» (1986), «Color Of The Money» (με τον Paul Newman το 1986), «Rain Man» (1988), «Cocktail» (1988), «Days Of Thunder» (1990) και, «A Few Good Men» (με τον Jack Nicholson το 1992). Στο μεταξύ ξεχώρισε στο «Born On The Fourth of July» (1989) για το οποίο βραβεύτηκε με την Χρυσή Σφαίρα ενώ ήταν και υποψήφιος για βραβείο Oscar.

Ξεπέρασε γρήγορα αποτυχημένες επιλογές ρόλων όπως στα «Far and Away» και «Interview With The Vampire», ενώ με το «Mission Impossible» το 1996 πέρασε και στο χώρο της παραγωγής. Στο «Jerry Maguire» απέδειξε ότι μπορεί να υποδυθεί και ρόλους περισσότερο τρυφερούς απ' όσο είχαμε συνηθίσει. Για το ρόλο του αυτό κέρδισε μια δεύτερη Χρυσή Σφαίρα ενώ ήταν υποψήφιος και για Oscar Α' Ανδρικού. Πρωταγωνίστησε στο κύκνειο άσμα του Stanley Kubrick «Eyes Wide Shut» αλλά και στην εκπληκτική «Magnolia» του Paul Thomas Anderson κερδίζοντας μια ακόμα Χρυσή Σφαίρα και μια ακόμα υποψηφιότητα για Oscar. Η παρουσία του στο sequel «Mission Impossible 2» (2000) ήταν αυτονόητη. Ο ίδιος προσφέρθηκε να γυρίσει πολλές από τις επικίνδυνες σκηνές κάνοντας τον σκηνοθέτη John Woo να χάσει τον ύπνο του.

Συνέχισε επιλέγοντας τον κεντρικό ρόλο στο «Vanilla Sky» δίπλα στην Penelope Cruz ενώ κάνει σημαντικές προσπάθειες ως παραγωγός. Μετά από την μέτρια αποδοχή της ταινίας έστρεψε την προσοχή του στις ταινίες δράσης που μοιάζουν να είναι το στοιχείο του. Έτσι τον συναντήσαμε στο «Minority Report» του Steven Spielberg, στο «The Last Samurai» με μια ακόμα υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, στο ατμοσφαιρικό «Collateral» υπό την καθοδήγηση του Michael Mann και το πολυδιαφημισμένο «War of the Worlds» ξανά με τον Steven Spielberg. Μετά την ολοκλήρωση του «Mission Impossible 3» έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την ταινία «The Few» συναντώντας ξανά τον Michael Mann ενώ το όνομά του ακούγεται και για τον πρώτο ρόλο στο «3:10 To Yuma» του James Mangold.

Παρά τις αλλεπάλληλες επιτυχίες στο επαγγελματικό πεδίο, η προσωπική του ζωή ήταν πάντοτε αντικείμενο σχολιασμού. Παντρεμένος με την Mimi Rogers μέχρι το 1990 χώρισε για να παντρευτεί τη Nicole Kidman με την οποία υιοθέτησε δυο παιδιά. Το λαμπερό ζευγάρι χώρισε το 2001, ενώ ο Tom μετά από ένα ειδύλλιο με την Penelope Cruz, συνδέθηκε το 2005 με την Katie Holmes με την οποία μόλις απέκτησε την πρώτη του κόρη. Είναι από τους λίγους ηθοποιούς που ανήκουν στο club των ηθοποιών που παίρνουν πάνω από 20 εκ. δολαρία για κάθε ταινία, ενώ διαθέτει και την υποστήριξη της αμφιλεγόμενης Εκκλησίας της Σαϊεντολογίας. Με μια φράση είναι ο απόλυτος superstar.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ