CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Iron Man 3 (2013)
» Margin Call (2011)
» The Tourist (2010)
» The Young Victoria (2009)
» Inkheart (2008)
» The Da Vinci Code (2006)
» Firewall (2006)
» Master And Commander (2003)
» Dogville (2003)
» The Heart Of Me (2002)
» A Beautiful Mind (2001)
» A Knight's Tale (2001)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Paul Bettany

Ο Paul Bettany γεννήθηκε στις 27 Μαΐου 1971 στο βορειοδυτικό Λονδίνο, δευτερότοκος μετά την αδελφή του η οποία είναι συγγραφέας. Πέρασε τα πρώτα εννιά χρόνια της ζωής του μετακομίζοντας από πόλη σε πόλη, λόγω της δουλειάς του πατέρα του που ήταν χορευτής μπαλέτου και περιόδευε σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο. Αργότερα ο πατέρας Bettany έκρινε πως η οικογένεια του χρειαζόταν ένα σταθερό οικονομικό εισόδημα και μια σταθερή κατοικία και έτσι αποφάσισε να γίνει δάσκαλος υποκριτικής σ' ένα οικοτροφείο για κορίτσια.

Στο σχολείο δεν το ενέπνεαν οι καθηγητές του, ούτε τα μαθήματα. Ο Paul ήταν μαθητής κάτω του μετρίου και ποτέ δεν κατάφερε να τελειώσει το διάβασμα ενός λογοτεχνικού βιβλίου... μέχρι τα δεκαεννιά του. Στα δεκαέξι του τα πράγματα αλλάξανε. Ο θάνατος του - οκτώ χρόνια μικρότερου - αδελφού του από πτώση από το μπαλκόνι του σπιτιού τους τον άλλαξε, κάνοντάς τον να θέλει να ανεξαρτητοποιηθεί από τους γονείς του. Έτσι αποφάσισε να εγκαταλείψει την ασφάλεια του σπιτιού, πήρε τη κιθάρα του μετακόμισε στο κέντρο του Λονδίνο παίζοντας για τους περαστικούς στη Westminster Bridge. Εκείνες οι εποχές ήταν πολύ δύσκολες για τον Paul Bettany, ζώντας μακριά από την οικογένειά του και με ελάχιστα χρήματα σ' ένα διαμέρισμα με συγκάτοικους δυο λεσβίες και μερικές κατσαρίδες.

Στα δεκαεννιά του αποφασίζει να αφήσει τη μουσική και τότε η υποκριτή πήρε θέση στη ζωή του. Σπούδασε τρία χρόνια στο London Drama Centre στο Chalk Farm. Το 1993 πήρε μέρος στο cast του θεατρικού 'An Inspector Calls' στο Olivier Theatre. Το έργο απέσπασε πολλές καλές κριτικές και του προσφέρθηκε δεκάμηνη τουρνέ στην Αμερική και στην Αυστραλία. Προτίμησε όμως να παραμένει στο Λονδίνο ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του για ένα χρόνο στο Royal Shakespeare Company. Το 1995 και 1996 έκανε μόνο θέατρο στα έργα 'Romeo And Juliet', 'Julius Caesar' και 'Richard III'.

Έκανε το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη στη ταινία «Bent» (1997) παίζοντας με τους Clive Owen και Jude Law. Μετά από αυτό ανέβηκε πάλι στη θεατρική σκηνή για τα 'One More Wasted Year' και 'stranger's House'. Σκαρφάλωσε πολύ ψηλά με τη ταινία «The Land Girls» (1998) παρέα με τους Catherine McCormack, Rachel Weisz και Anna Friel. Στη συνεχεία έκανε μερικές τηλεοπτικές προσπάθειες, πρώτα ήρθε η σειρά θρίλερ 'Killer Net' (1998) ακολούθησαν τα 'Coming Home' (1998) και 'After The Rain' (1998). Επαγγελματικά όλα πήγαιναν καλά όμως η προσωπική του ζωή ήταν σκέτη καταστροφή. Αρχισε τις καταχρήσεις, αλκοόλ, ναρκωτικά και άλλα φάρμακα τον έφεραν πολύ κοντά στο θάνατο, οπότε και αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τη ζωή του.

Κάτι που τον βοήθησε πραγματικά ήταν ο πρωταγωνιστικός ρόλος στο «Gangster Number One» (2000) που τον έκανε να αφοσιωθεί στη δουλειά του και να αφήσει τις καταστροφικές του συνήθειες. Για το «Gangster Number One» ήταν υποψήφιος για Καλύτερος Ηθοποιός από το London Film Critics Circle Awards. Αμέσως μετά του έγινε ή πρόταση για να πρωταγωνιστήσει στο «Red Dragon», προφανώς με αφορμή την ερμηνεία του εξαιρετικά βίαιου χαρακτήρα που είχε δώσει. Όμως εκείνος αρνήθηκε, επιλέγοντας να πρωταγωνιστήσει με αισθητά χαμηλότερη αμοιβή στην ταινία «Dogville».

Μετά από αυτό αποφάσισε να ασχοληθεί αποκλειστικά με τη μικρή οθόνη. Έτσι έπαιξε στις τηλεοπτικές ταινίες 'The Suicide Club' (2000) και 'Kiss Kiss' (2000). Ακολούθησε μια απογοήτευση με το «Dead Babies» (2000) που είχε κακή πορεία στα ταμεία. Η συνέχεια όμως ήταν εξαιρετική με τη συμμετοχή του Paul Bettany στο Οσκαρικό «A Beautiful Mind» (2001) κοντά στο Russell Crowe που τον καθιέρωσε στο ευρύτερο κοινό. Στη συνέχεια συνάντησε τον Heath Ledger στο ανάλαφρο «A Knight's Tale» (2001). Λέγεται ότι ο σκηνοθέτης της ταινίας, είχε γράψει το ρόλο ειδικά για τον Bettany και όταν η παραγωγή δίσταζε να τον χρησιμοποιήσει επειδή δεν τον θεωρούσε αρκετά γνωστό, εκείνος απείλησε να μην κάνει καν την ταινία αν εκείνος δεν έπαιζε.

Στη συνεχεία ο έρωτας μπήκε στη ζωή του Paul, όταν συνάντησε την ηθοποιό Jennifer Connelly στα γυρίσματα του «A Beautiful Mind». Το ζευγάρι παντρεύτηκε τη πρωτοχρονιά του 2003 και τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς απέκτησαν τον Stellan. Στα επαγγελματικά του ακολούθησαν οι δουλειές «The Heart Of Me» (2002) και «Dogville» (2003) ενώ μετά από δυο χρόνια ξανασυνάντησε τον Russell Crowe στη μεγάλη παραγωγή «Master And Commander: The Far Side Of The World» (2003). Οι δυο τους αποδείχθηκαν τελικά πολύ καλό δίδυμο και η ερμηνεία του Bettany κέρδισε μια υποψηφιότητα για βραβείο BAFTA. Ξανασυνεργαστηκε με τον παραγωγό του «Gangster Number One», Paul McGuigan για τη ταινία «The Reckoning» το 2004. Φέτος θα τον δούμε στην περιπέτεια «Firewall» μαζί με τον Harrison Ford καθώς και στο πολύ συζητημένο «The Da Vinci Code» όπου θα υποδύεται το ρόλο του Σίλα.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ