CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Maybe I Do (2023)
» The Dinner (2017)
» Norman (2016)
» The Second Best Exotic Marigold Hotel (2015)
» Arbitrage (2012)
» The Double (2011)
» Brooklyn's Finest (2009)
» Amelia (2009)
» I'm Not There (2007)
» The Flock (2007)
» Nights In Rodanthe (2008)
» Bee Season (2005)
» Shall We Dance? (2004)
» Chicago (2002)
» Unfaithful (2002)
» The Mothman Prophecies (2002)
» Dr T. And The Women (2000)
» Autumn In New York (2000)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Richard Gere

Ο λατρεμένος των γυναικών Richard Gere γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1949 στη Φιλαδέλφεια. Έχει τρεις αδελφές και έναν μικρότερο αδελφό. Η μητέρα του Doris νοικοκυρά και ο πατέρας του Homer ασφαλιστής μετακόμισαν οικογενειακώς στην εξοχή στη Syracuse στη Νέα Υόρκη. Ο Gere φοίτησε στο North Syracuse High School και γρήγορα αποδείχτηκε ταλαντούχος. Δεν ήταν ιδιαίτερα αθλητικός τύπος αλλά πήγαινε τακτικά γυμναστήριο και έκανε σκι. Ήταν στο σχολικό συμβουλίου, έπαιζε πιάνο, κιθάρα, μπάσο και τρομπέτα.

Αποφοίτησε από το σχολείο το 1967, κέρδισε υποτροφία και γράφτηκε στο University Of Massachusetts στο Amherst όπου σπούδασε φιλοσοφία. Μετά από μόλις δυο χρόνια κέρδισε μια θέση στη θεατρική εταιρία Provincetown Players. Εκεί κατάλαβε ότι ήθελε να ασχοληθεί με την υποκριτική. Επί σκηνής τα πήγαινε ιδιαίτερα καλά, πήρε ένα ρόλο στο ΑLong Time Coming, Long Time Gone' και αργότερα εμφανίστηκε στις παραγωγές 'Back Bog Beast Bait' και 'Killer's Head'. Στη πρώτη του ταινία «The Lords Of Flatbush» (1973) στο πλευρό του νεότατου τότε Sylvester Stallone δεν τα πήγε και ιδιαίτερα καλά και εξ αυτού έπεσε σε μελαγχολία.

Πολλοί ρόλοι όμως ήρθαν γρήγορα. Αρχικά έπαιξε στην ταινία «Report To The Commissioner» (1975) ακολούθησε η «Baby Blue Marine» (1976) και αμέσως μετά ακολούθησε μπαράζ επιτυχιών με τις παραγωγές «Looking For Mr Goodbar» (1977) με την Diane Kaeton, «Bloodbrothers» (1978) του Robert Mulligan και «Days Of Heaven» (1978) του Terrence Malick. Αργότερα ήρθε το «American Gigolo» (1980) που αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην καριέρα του και έκανε όλες της γυναίκες ανά τον κόσμο όχι απλώς να γνωρίσουν τον κύριο Gere αλλά να του έχουν και ιδιαίτερη αδυναμία.

Στη προσωπική του ζωή διατήρησε μια σύντομη σχέση με την Penelope MilFord και στη συνεχεία άλλη μια σχέση με την Sylvia Martins με την οποία έκαναν μαζί πολλά ταξίδια ανα τον κόσμο. Τότε ήταν που αποφάσισε βλέποντας το πόνο και τη δυστυχία κυρίως μέσα από τα ταξίδια του στο τρίτο κόσμο να βοηθήσει τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη και να προσπαθήσει για την εξάλειψη της φτώχειας. Για το σκοπό αυτό ίδρυσε το ίδρυμα Tidet House δωρίζοντας πρώτος το πόσο τον πενήντα χιλιάδων δολαρίων.

Το 1982 οι γυναίκες του κόσμου ταράζονται και πάλι στη θεά του ένστολου αυτή τη φορά Richard Gere στη μεγάλη επιτυχία της εποχής «An Officer And A Gentleman» η οποία τον έκανε σύμβολο του sex. Για την ίδια ταινία απέσπασε και μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Την ίδια περίοδο ακολούθησαν τα φιλμ «The Honorary Consul» (1983), «Breathless» (1983) και «The Cotton Club» (1984) του Francis Ford Coppola.

Στα μέσα των 80's εμφανίστηκε σε μικρότερες αλλά ενδιαφέρουσες παραγωγές. Ανάμεσά τους τα «No Mercy» (1986) στο πλευρό της Kim Basinger, «Power» (1986) του Sindey Lumet, «Internal Affairs» (1990) του Mike Figgis. Η ταινία αυτή βοήθησε τη φήμη του να ανέβει για να απογειωθεί ολοκληρωτικά με το κλασσικό πλέον «Pretty Woman» (1990) στην αγκαλιά της Julia Roberts. Η ταινία έκανε εισπράξεις παγκοσμίως πάνω από 460 εκ δολάρια καθιερώνοντας τον Gere στον πλανήτη Hollywood.

Αυτή τη περίοδο η ζωή του Gere πήγαινε από το καλό στο καλύτερο αν και στα προσωπικά του μόλις είχε χωρίσει με τη Sylvia Martins. Βέβαια βρήκε σχεδόν αμέσως παρηγοριά στην αγκαλιά της καλλίγραμμης Cindy Crawford η οποία μάλιστα τον απειλούσε πως αν δεν την παντρευόταν θα τον άφηνε. Έτσι και εκείνος δεν της χάλασε το χατίρι, παντρεύτηκαν το Δεκέμβριο του 1991 όμως ο γάμος δεν κράτησε για πολύ και το 1995 χώρισαν. Στη συνεχεία απόκτησε σχέσεις με την ηθοποιό Carey Lowell με την οποία απόκτησαν ένα γιο τον Homer James Jigme Gere (το 2000).

Το «Pretty Woman» αποδείχθηκε ταινία σταθμός για τον Gere, αφού αμμέσως μετά οι δουλείες που έκλεινε ήταν όλο και πιο κερδοφόρες. Πρώτα ήρθε η ταινία «Rhapsody In August» (1991) και ακολούθησαν οι καλοπληρωμένες «Sommersby» (1993), «Mr Jones» (1993), «First Knight» (1995), «Red Corner» (1997), «The Jackal» (1997) μαζί με τον Bruce Willis. Ακολουθεί η επανένωση του θρυλικού ζευγαριού Gere - Roberts με τη ταινία «Runaway Bride» (1999) για την οποία μάλιστα ο Gere πήρε 13 εκ. δολάρια,

Στο «Dr T & The Women» (2000) του Robert Altman ήταν ο μόνος άνδρας δίπλα σε μια πλειάδα γυναικείων ενώ στο «Autumn In New York» (2000) συμπρωταγωνίστησε με την όμορφη Winona Ryder. Στο «Unfaithful» (2002) είχε το ρόλο του απατημένου συζύγου ενώ για το «The Mothman Prophecies» (2002) ζήτησε και έλαβε 15 εκ. δολάρια. Την ίδια χρόνια έρχεται και το εκρηκτικό «Chicago» (2002) μαζί με τις Renee Zellweger και Catherine Zeta- Jones ταινία που του χάρισε την πρώτη του υποψηφιότητα στα Oscar που όμως δεν κατάφερε να κερδίσει μένοντας μόνο με μια Χρυσή Σφαίρα. Μετά από παύση δυο χρόνων επανέρχεται ανανεωμένος με το «Shall We Dance?» (2004) και έχοντας πάρει αμέτρητα μαθήματα για να μπορέσει να μας πείσει για τις χορευτικές του ικανότητες. ενώ φέτος θα τον βρούμε στη δραματική ταινία «Bee Season» των Scott McGehee και David Siegel

Εκτός από τις ανθρωπιστικές ανησυχίες του Richard Gere εξίσου γνωστές είναι και οι πνευματικές του αναζητήσεις. Αλλωστε εδώ και παρά πολλά χρόνια έχει ασπαστεί το Βουδισμό και είναι φανατικός χορτοφάγος. Ο Gere έχει ψηφιστεί ανάμεσα στους πενήντα ομορφότερους ανθρώπους στον κόσμο το 1991 και ως ο πιο sexy αντρας το 1999 ενώ υπήρξε ο πρώτος άνδρας που έγινε εξώφυλλο στη Vogue.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ