CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Μαρίνα Σταμάτη

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Martin Laurence

Ο Martin Lawrence γνωστός αμερικανός ηθοποιός κωμικός και παραγωγός γεννήθηκε στις 16 Απριλίου 1965 στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας (καθώς ο πατέρας του υπηρετούσε στην αεροπορία και είχε πάρει μετάθεση εκεί). Θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα σημερινά ταλέντα του κινηματογράφου. Η μητέρα του Chlora ήταν ταμίας σε διάφορα καταστήματα για να ενισχύσει οικονομικά τον Martin και τα αδέλφια του μετά την αποχώρηση του πατέρα τους δυο χρόνια μετά την εγκατάσταση τους στο Landover του Μέριλαντ.

Στην εφηβεία o Lawrence ήταν αυθεντία στην πυγμαχία και κατά τη φοίτηση του στο Eleanor Roosevelt High School απέκτησε τον τίτλο Mid-Atlantic Golden Gloves. Εκτός από την πυγμαχία έδειξε μεγάλη αγάπη και στην κωμωδία. Το ταλέντο του ήταν μεγάλο και αυτό φάνηκε από την παιδική του ηλικία. Οι δάσκαλοι τον προέτρεψαν να ασχοληθεί με την κωμωδία και αυτός ακολούθησε την συμβουλή τους. Ξεκίνησε την καριέρα του κάνοντας stand-up comedy σε δημόσια πάρκα στην Ουάσινγκτον και την Νέα Υόρκη κάνοντας πολύ κόσμο να γελάει. Τα χρήματα όμως που έρχονταν από την κωμωδία συνεχώς λιγόστευαν έτσι αργότερα με λίγη τύχη κατάφερε να συνεργαστεί με το The Improve Comedy Club στη Νέα Υόρκη.

Μετά από αυτή την εμφάνιση κέρδισε άλλη μια σ' ένα διάσημο show των ΗΠΑ το Star Search. Στη συνέχεια η Columbia TriStar Television του πρόσφερε εμφανίσεις στις τηλεοπτικές σειρές 'What's Happening Now!!;' (1985) και 'Def Comedy Jam' (1985). Μέσα από αυτές τις παραγωγές ο Spike Lee τον ξεχώρισε και του έδωσε τον πρώτο κινηματογραφικό του ρόλο στο «Do the Right Thing» (1989). Λίγο αργότερα απέκτησε και τη δική του τηλεοπτική κωμική σειρά στο ύφος του stand-up, με τίτλο 'Martin', που κράτησε έξι χρόνια (92 - 97) με πολύ μεγάλη επιτυχία αφού αγαπήθηκε πολύ από το κοινό του.Τότε έρχεται και η πρώτη του μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία στο πλευρό του Will Smith που δεν είναι άλλη από τo «Bad Boys» (1995).

Τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την Patricia Southall πρώην Miss Virginia, μαζί απέκτησαν μια κόρη την Jasmine αλλά χώρισαν το 1996. Ο χωρισμός τους στοίχισε πολύ στον Martin και τον οδήγησε σε πολλές καταχρήσεις και στη χρήση ναρκωτικών. Όμως οι μεγάλη και απότομη επιτυχία έφερε και τα κακά της, έτσι συλλαμβάνεται από την αστυνομία να επιδεικνύει το πιστόλι του με άγριες διαθέσεις στους διερχόμενους αυτοκινητιστές. Ο ίδιος επικαλέστηκε θερμοπληξία και αφυδάτωση, αλλά λίγους μήνες μετά παραδέχτηκε πως είχε κάνει χρήση μαριχουάνας. Το Αύγουστο του 96 συνελήφθη στο αεροδρόμιο Burbank για παράνομη οπλοκατοχή και τιμωρήθηκε με φυλάκιση δύο χρόνων με αναστολή. Στη συνέχεια στις 28 Μαρτίου 1997 συνελήφθη ξανά μετά από ισχυρισμό ενός άντρα ότι τον χτύπησε σε ένα νυχτερινό κλαμπ και του επιβάλλουν δύο χρόνια ακόμη χρόνια υπό αναστολή και επιβολή κοινωνικού έργου.

Ο Martin Lawrence αποφασίζει να πέσει στα βαθιά και έτσι σκηνοθετεί, γράφει και παίζει στο «Thin Line Between Love and Hate» (1996) όμως δεν κατάφερε να γίνει επιτυχία τότε άρχισε να κλονίζετε επικίνδυνα η θέση του και τα οικονομικά του. Κατά τη διάρκεια τον γυρισμάτων του «A Thin Line Between Love and Hate» είχε επανειλημμένα ξεσπάσματα θυμού ενώ ακολούθησε μια μήνυση για σεξουαλική παρενόχληση από τη συμπρωταγωνίστρια του στο «Martin», τη Tisha Campbell.

Τα καταφέρνει όμως και στέκεται και πάλι στα πόδια του με τέσσερις μεγάλες επιτυχίες στο Αμερικάνικο Box Office. Τα «Nothing To Loose» (1997), «Life»(1999), «Blue Streak» (1999) και «Big Momma`s House» (2000) που παίζει ένα πράκτορα του FBI που φορά τη στολή μιας υπέρβαρης γιαγιάς. Τα «What`s The Worst That Could Happen?» (2001) δίπλα στον Danny DeVito και «Black Knight» (2001) δεν κάνουν σπουδαίες εισπράξεις όμως ο Martin Lawrence παίρνει το αίμα του πίσω με την αστυνομική κωμωδία «National Security» (2003) και το επιτυχημένο sequel «Bad Boys II» (2003). Φέτος θα τον δούμε και πάλι στο ρόλο της παχύσαρκης γιαγιάς στο «Big Momma's House 2» (2006).


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ