CinemaNews.gr - All About Movies
Βιογραφία Star

Γράφει: Θανάσης Γεντίμης

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ

» Eternals (2021)
» Come Away (2020)
» Those Who Wish Me Dead (2021)
» Maleficent: Mistress of Evil (2019)
» Kung Fu Panda 3 (2016)
» By The Sea (2015)
» Maleficent (2014)
» Kung Fu Panda: The Kaboom of Doom (2011)
» The Tourist (2010)
» Salt (2010)
» Changeling (2008)
» Kung Fu Panda (2008)
» Wanted (2008)
» Beowulf (2007)
» A Mighty Heart (2007)
» The Good Shepherd (2006)
» Mr. And Mrs. Smith (2005)
» Shark Tale (2004)
» Alexander (2004)
» Sky Captain And The World Of Tomorrow (2004)
» Beyond Borders (2003)
» Taking Lives (2004)
» Tomb Raider: The Cradle Of Life (2003)
» Life Or Something Like It (2002)
» Original Sin (2001)
» Lara Croft: Tomb Raider (2001)

 
ΠΛΗΡΗΣ ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ

Angelina Jolie

Η Angelina Jolie Voight, όπως είναι το πλήρες όνομά της, γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου 1975, στο Los Angeles και είναι κόρη ηθοποιών, του βραβευμένου με Oscar Jon Voight και της Marcheline Bertrand. Επειδή όμως δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει το διάσημο όνομα του μπαμπά της, επέλεξε για επώνυμό της το μεσαίο της όνομα που της έδωσε η νονά της, Jacqueline Bisset. Μέχρι τα 16 της, όταν τη ρωτούσαν τι θα γίνει όταν μεγαλώσει, απαντούσε ότι θα γινόταν οργανώτρια κηδειών (μπρρρρρ). Όταν το ξεπέρασε, άρχισε να συμμετάσχει σε videoclip καλλιτεχνών όπως ο Meatloaf, οι Lemonheads, ο Lenny Kravitz, και οι Rolling Stones. Ξεκίνησε κινηματογραφικές σπουδές στο New York University, και αργότερα μεταπήδησε στο Met Theatre Group του Los Angeles.

Ο πρώτος της ρόλος (δεν πιάνεται το LookinΑ to Get Out (1982) σε ηλικία 7 ετών) ήταν στο σχετικά αποτυχημένο «Cyborg II: Glass Shadows» το 1993. Εντύπωση όμως έκανε στο «Hackers» (1995), όπου κατάφερε να ξεχωρίσει, μέσα στην μετριότητα της ταινίας. Εκεί γνώρισε και τον πρώτο της σύζυγο τον Jonny Lee Miller, με τον οποίο παντρεύτηκε την ίδια χρονιά και χώρισαν το 1999. Στη γαμήλια τελετή φορούσε ένα άσπρο πουκάμισο, στην πλάτη του οποίου είχε γράψει το όνομά του με το αίμα της: «Πρόκειται για τον άντρα σου, πρόκειται να τον παντρευτείς. Μπορείς λοιπόν να θυσιάσεις κάτι για να γίνει ξεχωριστό» δικαιολογήθηκε στους New York Times.

Οι επόμενες ταινίες της, αν και ενδιαφέρουσες δεν συγκίνησαν το κοινό. Ανάμεσά τους οι: «Foxfire», «Love Is All There Is», «Without Evidence» και «Playing God». Η επόμενη επιτυχία της ήρθε στη μικρή οθόνη και στην τηλέ-ταινία «George Wallace» δίπλα στον Gary Sinise, που της έδωσε την πρώτη της Χρυσή Σφαίρα και μια υποψηφιότητα για Emmy. Το μεγάλο όμως βήμα έγινε με την επίσης τηλεοπτική ταινία «Gia» (1998), όπου είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χτυπημένης από το AIDS τραγουδίστριας Gia Carangi. Αυτή τη φορά κέρδισε μια δεύτερη χρυσή σφαίρα καλύτερης ηθοποιού σε ταινία για την τηλεόραση, ενώ πάλι ήταν υποψήφια για Emmy. Οι προτάσεις πλέον από τα studio γίνονταν όλο και πιο ενδιαφέρουσες και εκείνη δεν τους απογοήτευε. Το 1999 την είδαμε στο «Pushing Tin» δίπλα στον Billy Bob Thornton, που αργότερα παντρεύτηκε. Πρωταγωνίστησε επίσης στο «Bone Collector» ενώ ακολούθησε η βραβευμένη της ερμηνεία στο «Girl, Interrupted» (φέρνοντάς την τρίτη χρυσή σφαίρα και ένα Oscar δεύτερου γυναικείου ρόλου).

Μετά την εμφάνισή της στο Gone In 60 Seconds - απορρίπτοντας ένα ρόλο στην ταινία Charlie's Angels - ενσάρκωσε την αρχαιολόγο Lara Croft στις δύο ταινίες της σειράς. Για χάρη της ηλεκτρονικής ηρωίδας χρειάστηκε να κάνει bungee jumping και να μάθει να περπατάει πάνω σε τοίχους (και όχι μόνο). Κατακρίθηκε από τους κριτικούς για εύκολες επιλογές της όπως στις ταινίες «Original Sin» (μαζί με τον Antonio Banderas) και «Life or Something Like It» (με τον Edward Burns). Το 2004 την συναντάμε στα μέτρια «Taking Lives» και «Beyond Borders» ενώ οι μελλοντικές επιλογές είναι πιο ελπιδοφόρες. Ολυμπιάδα μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο «Alexander» και Αικατερίνη η Μεγάλη στο «Love and Honor» που βρίσκονται στη φάση της προετοιμασίας.

Εκτός από το υποκριτικό της ταλέντο, πολλά έχουν ακουστεί για τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της, την αγάπη της για το αίμα, τις σεξουαλικές τις προτιμήσεις, την εξοικείωση με τον θάνατο και τη συλλογή της με μαχαίρια. Επιβεβαιωμένη όμως είναι η αγάπη της για τα τατουάζ, αφού πολλά διακοσμούν το σώμα της. Αν σας ενδιαφέρει δεν φορά ποτέ έντονο χρώμα στα -καταπληκτικά- χείλη της, ενώ τα μάτια της είναι γκρι, μπλε, πράσινα ή σκουροκίτρινα, ανάλογα με τη διάθεσή της και τον φωτισμό.

Χωρίς να έχει συμπληρώσει τα 30 της χρόνια, η Angelina Jolie ανήκει ήδη στο club των εκλεκτών της Ακαδημίας κινηματογράφου και στην αρχή μιας πολλά υποσχόμενης καριέρας. Όμως ότι επαγγελματικές επιλογές και να κάνει δεν θα πάψει ποτέ να προκαλεί την προσοχή του ανδρικού πληθυσμού για "άλλους λόγους", και αυτό συνήθως είναι δίκοπο μαχαίρι.


ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΩΝ
Μεγάλα Αφιερώματα

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ