A Single Man

Ένας Ανδρας Μόνος

Δραματική  |  Παραγωγή: 2009  |  Διάρκεια 101'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Tom Ford

Πρωταγωνιστούν: Colin Firth, Julianne Moore, Nicholas Hoult, Matthew Goode, Jon Kortajarena

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Με φόντο τις ημέρες που ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος του πυρηνικού ολέθρου (1962 - Κρίση των πυραύλων στην Κούβα), ο George (Colin Firth), μεσήλικας καθηγητής κολεγίου, έρχεται αντιμέτωπος με το προσωπικό του δράμα. Έχει μόλις χάσει σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το σύντροφό του, Jim (Matthew Goode), μαζί και κάθε νόημα του να ζει. Στο τέλος της ημέρας που ξεκινά, έχει αποφασίσει πως θα δώσει τέρμα στη ζωή του. Θέλοντας να κάνει μία τελευταία 'βόλτα' στον κόσμο, θα έρθει αντιμέτωπος τόσο με το παρελθόν, όσο και με ανθρώπους όπως η καλή του φίλη Charley (Julianne Moore) και ο νεαρός μαθητής του, Kenny (Nicholas Hoult), οι οποίοι θα του θυμίσουν την αξία των μικρών στιγμών της ζωής.

Ο διακεκριμένος σχεδιαστής μόδας και δεδηλωμένος ταινιοφάγος Tom Ford αποτολμά να γυρίσει την πρώτη του ταινία και - τηρουμένων των αναλογιών - τα καταφέρνει μια χαρά. Αναλαμβάνοντας σκηνοθεσία, σενάριο καθώς και μέρος της παραγωγής, ο 49χρονος Τεξανός μεταφέρει το ομώνυμο βιβλίο του Christopher Isherwood, ένα από τα σημαντικότερα λογοτεχνικά έργα του κινήματος της gay απελευθέρωσης. Κι αν αντανακλαστικά σας έρχεται στο μυαλό ο όρος 'queer cinema', θα θέτατε το «A Single Man» σε ένα πολύ στενότερο πλαίσιο οπτικής από εκείνο που το χαρακτηρίζει πραγματικά. Γιατί όπως και ο ίδιος ο Ford σημειώνει, η θεματική του ξεπερνά τα όρια του φύλου.

Στο 'Ένας Ανδρας Μόνος', όπως είναι η ελληνική απόδοση του τίτλου, θα ήταν μάλλον ορθότερο να αντικαταστήσουμε το 'Ανδρας' με το 'Ανθρωπος', καθώς στην ουσία του πράγματος περί ακριβώς αυτού πρόκειται. Το βιβλίο - και κατ' επέκταση η ταινία - πραγματεύεται τη διαχείριση της απόγνωσης που προκαλεί η απουσία νοήματος στη ζωή ενός ανθρώπου που βρίσκεται ενώπιον της τραγικής απώλειας του αγαπημένου του. Για την απόδοση του συναισθηματικού βάθους του ζητήματος, ο Ford επιστρατεύει ως επί το πλείστον την ποίηση της εικόνας και της μελωδίας, εμφανώς επηρεασμένος από το «In The Mood For Love» του Wonk Kar Wai. Λατρεύει τις χρωματικές μεταβάσεις στα κάδρα του ανάλογα με τη συναισθηματική κατάσταση του ήρωα, ποντάρει στη στιβαρότητα του slow motion και της κλασσικής μουσικής, ενώ δεν αγνοεί και τη σημασία της σιωπής όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Πάντως, το πολυτιμότερο όπλο στα χέρια του Ford αποδεικνύεται ο εξαιρετικός Colin Firth (υποψήφιος για Oscar και Χρυσή Σφαίρα), ο οποίος βιώνει στο πετσί του και αντανακλά πειστικότατα τον ψυχισμό του ήρωα. Δε θα ήταν μάλιστα υπερβολή να ισχυριστούμε πως ο Firth αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα του Ford ώστε το πόνημά του να στέκεται πάντοτε σε απόσταση ασφαλείας από την παγίδα της υπερτονισμένα στιλιζαρισμένης εικόνας.

Οπτικά όμορφο σε βαθμό καλλιγραφίας, έντονα στιλιζαρισμένο αλλά όχι κούφιο, συναισθηματικό κι ενίοτε αυθεντικά σπαρακτικό αλλά ποτέ μελοδραματικό, το «A Single Man» αποτελεί το αξιόλογο σκηνοθετικό ντεμπούτο ενός ανθρώπου που προερχόμενος από έναν κόσμο όπου βασιλεύει η εικόνα, στέκεται αξιοπρεπώς σε έναν άλλο όπου από μόνη της αυτή δεν είναι αρκετή. Κι από τη στιγμή που κέρδισε το πρώτο στοίχημα, αναμένουμε πλέον με εντονότερο ενδιαφέρον τη νέα του δουλειά.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 18-02-2010  |  Διανομή: Village Films  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.