Changeling

Η Ανταλλαγή

Παραγωγή: 2008  |  Διάρκεια 141'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Clint Eastwood

Πρωταγωνιστούν: Angelina Jolie, Gattlin Griffith, John Malkovich, Michael Kelly, Colm Feore

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Los Angeles, 1928. Ένα συνηθισμένο πρωινό Σαββάτου η Christine Collins (Angelina Jolie) φεύγει για δουλειά κι αποχαιρετά το γιο της, Walter (Gattlin Griffith), χωρίς να φαντάζεται τι της επιφυλάσσει το μέλλον. Ο μικρός εξαφανίζεται και οι πολύμηνες έρευνες αποβαίνουν άκαρπες ως τη στιγμή που η Αστυνομία φέρνει στην πόρτα της ένα αγοράκι το οποίο εκείνη, υπό την πίεση της στιγμής και του Τύπου δέχεται πως είναι ο γιος της χωρίς να το πιστεύει. Η επίμονη στάση της να εντοπιστούν τα ίχνη του μικρού εκθέτει τις Αρχές που την εμφανίζουν ως ψυχασθενή. Ο μόνος που στέκεται στο πλευρό της αναζητώντας την αλήθεια είναι ένας επίμονος πάστορας (John Malkovich) που έχει βάλει σκοπό της ζωής του να ξεμπροστιάζει τις ανομίες των Αρχών.

Ο βετεράνος Clint Eastwood συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τη σταθερή σκηνοθετική του δεινότητα. Σε ένα είδος υπερφορτωμένο από λουστραρισμένες παραγωγές όπως η «Black Dahlia» και ταινίες της σειράς όπως το «Lonely Hearts», ο 78χρονος Αμερικανός αντιπροτείνει κάτι συνεπές, μεστό κι εύστοχο. Εκεί που ακόμα κι ο De Palma πελάγωσε και οι συνηθισμένες αστυνομικές ιστορίες χάνονται είτε μέσα στην αναζήτηση του εξεζητημένου είτε την κοινοτοπία, ο Eastwood βρίσκει τον τρόπο να στήσει μία καθηλωτική αστυνομική ταινία κι ένα κοινωνικό δράμα στην ελκυστικότατη συσκευασία του ενός, χωρίς εκπτώσεις και - κυρίως - χωρίς ίχνος μελοδραματισμού. Ο προσωπικός αγώνας μίας μητέρας (ως σύμβολο των γυναικών που βάλλονται απ' το σύστημα), η διαφθορά των αστυνομικών και πολιτικών Αρχών αλλά και η ανατριχιαστική ιστορία ενός ψυχοπαθούς δολοφόνου βρίσκουν θαυμαστή ισορροπία στο «Changeling».

Εκμεταλλευόμενος το - βασισμένο σε αληθινή ιστορία - σενάριο του Straczynski, ο Αμερικανός σκηνοθέτης παραδίδει ένα φιλμ ποικίλων δραματουργικών κορυφώσεων, ελκυστικό, σκοτεινό κι ατόφια αμερικανικό το οποίο συν τοις άλλοις διακρίνεται για την έμφαση - κι όχι την εμμονή - στη λεπτομέρεια. Σκηνοθετικά, ακόμα κι αν δε φτάνει στο απόγειο των «Flags Of Our Fathers» και «Letters From Iwo Jima», το «Changeling» διαθέτει όλα εκείνα τα γνωρίσματα που τo καθιστούν άξιο αναφοράς. Η μεγάλη διάρκεια των 141', δεν επηρεάζει το ρυθμό και το ενδιαφέρον, παρόλο η οικονομία χρόνου ιδίως προς το φινάλε θα ήταν προτιμότερη.

Μεγάλο κέρδος της 'Ανταλλαγής' αποτελεί η ερμηνευτική επαναφορά της Jolie που έρχεται να προστεθεί στις υπόλοιπες δυνατές παρουσίες. Η Αμερικανίδα σταρ, θαρρείς πως χρειαζόταν να 'ξανακλειστεί' σε ψυχιατρείο (απ' τον καιρό του «Girl, Interrupted» που της χάρισε το Oscar) για να υπενθυμίσει πως πέραν των διαφόρων ρόλων που έχει κατά καιρούς αναλάβει, παραμένει μία ικανή ηθοποιός.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 04-12-2008  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.