A Mighty Heart

Μια Γενναία Καρδιά

Παραγωγή: 2007  |  Διάρκεια 108'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Michael Winterbottom

Πρωταγωνιστούν: Dan Futterman, Angelina Jolie, Archie Panjabi, Mohammed Afzal, Mushtaq Khan

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Το 2002, ο αμερικανός δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Daniel Pearl (Dan Futterman), εγκατεστημένος στο Καράτσι του Πακιστάν με τη σύζυγό του Mariane Pearl (Angelina Jolie), επίσης δημοσιογράφο και σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, κανονίζει μέσω email να συναντήσει σε δημόσιο μέρος έναν σεΐχη με αφορμή μια πρόσφατη τρομοκρατική ενέργεια. Σε κάποιο σημείο καθ' οδόν για τη συνάντηση, τα ίχνη του χάνονται. Η Mariane σύντομα καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και αρχίζει να τον αναζητεί. Στο πλευρό της τάσσονται η τοπική αστυνομία, φίλοι δημοσιογράφοι, αλλά και η CIA και το FBI, που στήνουν το επιχειρησιακό τους αρχηγείο στην οικία των Pearl. Μετά από λίγες ημέρες μια βιντεοκασέτα τους πληροφορεί ότι ο Daniel είναι αιχμάλωτος του 'Εθνικού Κινήματος Για Την Αποκατάσταση Της Πακιστανικής Κυριαρχίας' και ένας αγώνας για τη διάσωσή του ξεκινά.

Πρόκειται για τη γνωστή ιστορία, η οποία συγκλόνισε τον κόσμο πριν από πέντε χρόνια και κατέληξε μακάβρια με την κυκλοφορία του βίντεο με τον βάναυσο αποκεφαλισμό του Pearl. Βασισμένη στο βιβλίο που έγραψε η σύζυγός του μετά το περιστατικό, για τη μεταφορά του οποίου ενδιαφέρθηκε από την πρώτη στιγμή ο παραγωγός Brad Pitt, το «A Mighty Heart» αποτελεί τη νέα προσθήκη σε μια σειρά ταινιών πολιτικής καταγγελίας σε επίκαιρα θέματα, που ο βρετανός πολυπράγμων σκηνοθέτης άρχισε με το «Welcome To Sarajevo» (1997) και συνεχίστηκε μέχρι πέρυσι με το «The Road To Guantanamo». Καταγγελίας, όχι απαραίτητα της μιας πλευράς ή της άλλης (των καλών ή των κακών) αλλά μιας γενικότερης επικρατούσας κατάστασης που επηρρεάζει τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις ή είναι προϊόν συγκεκριμένων πολιτικών κινήσεων.

Είναι πλέον φανερό ότι ο Michael Winterbottom, μετά το μουδιασμένο 'Sarajevo' έχει βρει πλέον τη σκηνοθετική του σφραγίδα στο συγκεκριμένο είδος αξιοποιώντας στο έπακρο τις νέες τεχνολογίες. Όπως και στο περσινό 'Guantanamo', η κάμερά του, ελαφριά, διεισδυτική και πανταχού παρούσα, ακολουθεί τη δράση σα να ήταν εκεί τη στιγμή που συνέβαιναν τα γεγονότα, παρουσιάζοντας μια νέα προσέγγιση στην κινηματογράφηση, κάτι ανάμεσα σε mockumentary και guerilla cinema. Η ευκολία της ψηφιακής εποχής του επιτρέπει να περιφέρεται 'αόρατα' ανάμεσα σε πολυσύχναστους δρόμους και δωμάτια γεμάτα ανθρώπους και να κινηματογραφεί εν κινήσει σε ημιφωτισμένα σοκάκια και ακόμα πιο σκοτεινούς διαδρόμους (εκμεταλλευόμενος το περιβάλλον φως), χωρίς αυτό να σημαίνει τη θυσία μιας καλοδουλεμένης αφηγηματικής ή τις άρτια προετοιμασμένες ερμηνείες. Αντίθετα, του επιτρέπει να καθιερώσει μια φιλμική γλώσσα την οποία κόβει και ράβει όπως θέλει προκειμένου ν' αναπαραστήσει αυτό το σύγχρονο ιστό που ονομάζεται 'πληροφορία'. Και σε ταινίες σαν το «A Mighty Heart» δεν είναι ούτε τα σκηνικά, ούτε τα κοστούμια, ούτε οι 'φυσικές' ερμηνείες που ξεχωρίζουν, αλλά η συνολική επισκόπηση της πραγματικότητας.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 08-11-2007  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.