The Good Shepherd

Ο Καθοδηγητής

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 167'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Robert De Niro

Πρωταγωνιστούν: Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin, Billy Crudup, William Hurt

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Η απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων τον Απρίλιο του 1961 μόλις έχει καταλήξει σε φιάσκο για τους Αμερικανούς και τη C.I.A.. Ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της οργάνωσης, ο Edward Wilson (Matt Damon) αρχίζει να νιώθει τη θέση του επισφαλή, ενώ φαίνεται πως εμπλέκεται και σε εσωτερικό οικονομικό σκάνδαλο. Οι αναδρομές που ξεκινούν το 1939, εποχή κατά την οποία ο Wilson ήταν ακόμα φοιτητής στο Yale, επιχειρούν να μας εντάξουν στην περίοδο και τις συνθήκες υπό τις οποίες συστάθηκε η C.I.A., η ισχυρότερη μυστική υπηρεσία του κόσμου. Η μύηση του νεαρού φοιτητή στην ελιτίστικη οργάνωση 'Scull & Bones', ο γάμος του με την Clover (Angelina Jolie), κόρη πλούσιας και ισχυρής οικογένειας, η στρατολόγησή του από τον στρατηγό Bill Sullivan (Robert De Niro) κι η ανερχόμενη πορεία του από τα χρόνια του Β' παγκοσμίου μέχρι εκείνα του ψυχρού πολέμου, έχουν στόχο να σκιαγραφήσουν την ιστορία των πρώτων δεκαετιών δράσης της οργάνωσης.

Η ακριβής μετάφραση του τίτλου είναι 'Ο Καλός Ποιμήν', τίτλος που αν διατηρείτο θα εξυπηρετούσε αρτιότερα, πιστεύω, το πνεύμα της ταινίας απ' ότι 'Ο Καθοδηγητής'.

Το αστρικό... σμήνος του «The Good Shepherd» αποτελεί σαφώς ένα πρώτης τάξεως δέλεαρ για το κοινό: Robert De Niro, Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin, William Hurt, Joe Pesci και John Torturro ενώ το τεχνικό κομμάτι έχουν αναλάβει καταξιωμένοι επαγγελματίες όπως οι Robert Richardson (διευθυντή φωτογραφίας - «Aviator»), Tariq Anwar (μοντάζ - «American Beauty»), Jeannine Oppewall (σκηνικα - υποψήφιότητα στα φετινά Oscars) και Ann Roth (κοστούμια - «English Patient»). Παράλληλα, 'Ο Καθοδηγητής' αποτελεί τη δεύτερη σκηνοθετική δουλειά του De Niro (μετά το «A Bronx Tale»), ενώ το σενάριο φέρει την υπογραφή του Eric Roth (Oscar σεναρίου για το «Forrest Gump»). Αν όμως μόνο αυτά δε σας αρκούν, πάμε παρακάτω...

Το πάθος του De Niro για να γυρίσει ταινία με θέμα τη C.I.A. είναι εμφανέστατο. Αυτό που όμως γοητεύει περισσότερο εδώ είναι η απόπειρα απόδοσης μίας εκδοχής της υπαρκτής οργάνωσης 'Scull & Bones'. Απ' την οργάνωση αυτή φαίνεται πως έχουν αναδειχθεί πρόεδροι των Η.Π.Α., οικονομικοί μεγιστάνες, ανώτατοι δικαστικοί και αξιωματούχοι μυστικών υπηρεσιών. Φυσικά, δε παραβλέπουμε τη σοβαρή προσπάθεια των συντελεστών να σκιαγραφήσουν ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, όπως η C.I.A., αλλά και την πιθανή συνεξάρτηση μεταξύ των δύο οργανώσεων.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, τα προσεγμένα σκηνικά και το καστ, στο «The Good Shepherd» διακρίνονται χτυπητές αδυναμίες. Η σχετική σεναριακή συνέπεια της πρώτης μισής ώρας σταδιακά εκπίπτει, δίνοντάς μας μία ιστορία γεμάτη εμφανείς τρύπες και ελλείψεις. Οι οικονομικές ατασθαλίες επ' ουδενί δεν οδηγούνται σε σαφή λύση, ο χαρακτήρας της Angelina Jolie παραμένει ένα μεγάλο μυστήριο περί του τι ακριβώς πρεσβεύει και ποια η χρησιμότητά του, ενώ ακόμα και ο κεντρικός χαρακτήρας του Damon - ειδικά όσο οδεύουμε προς το φινάλε - περνά μέσα από καταστάσεις που επίσης μένουν αναπάντητες ή πρόχειρα ειπωμένες. Υπό μιαν έννοια λοιπόν, η C.I.A. παραμένει το ίδιο μυστήριο και μετά το πέρας της ταινίας, αμφιβάλλω όμως κατά πόσο αυτό ήθελε να πετύχει ο De Niro...

Η σκηνοθεσία του παρόλα αυτά δεν είναι κακή, κάθε άλλο μάλιστα. Στους τύπους και την αισθητική λειτουργεί ικανοποιητικά, ενώ κι η φωτογραφία του Richardson σε βάζει στο κλίμα παραθέτοντας μερικά επιτυχημένα σκοτεινά πλάνα. Κοινώς, σε ό,τι αφορά το στυλ η ταινία δεν έχει να φοβηθεί και πολλά. Τα κρίσιμα ψεγάδια της επικεντρώνονται κυρίως στο σενάριο του Roth, αλλά και στην αχρηστία που τίθενται αρκετοί από τους πρωτοκλασσάτους ηθοποιούς όπως οι Jolie και ο Baldwin. Η δε ερμηνεία του Damon, αδιάφορη και υποτονική στο σύνολό της. Δυστυχώς, το σύνολο των ερμηνειών του (με εξαίρεση ίσως εκείνη στο «Τhe Talented Mr. Ripley») πάσχει απ' την ίδια εκφραστική μονοτονία και στασιμότητα. Το πιθανότερο λοιπόν είναι το «The Good Shepherd» να προσφέρει περισσότερη τροφή για - συνωμοσιολογικής φύσεως - κουβέντα στην παρέα παρά κάποια ξεχωριστή κινηματογραφική εμπειρία. Αλλά αυτά συμβαίνουν όταν η δημοφιλία του θέματος ξεπερνά και την ίδια την ταινία.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 01-03-2007  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.