The Pursuit Of Happyness

Το Κυνήγι Της Ευτυχίας

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 117'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Gabriele Muccino

Πρωταγωνιστούν: Will Smith, Jaden Smith, Thandie Newton, Brian Howe, James Karen

Κριτική: Σπύρος Θωμόπουλος

Ο Chris Gardner (Will Smith) ζει στο Σαν Φρανσίσκο των αρχών της δεκαετίας του '80 με τη γυναίκα του, Linda (Thandie Newton) και τον πεντάχρονο γιο του, Christopher (Jaden Smith). Έχοντας επενδύσει όλες του τις οικονομίες στην αγορά κάποιων ιατρικών μηχανημάτων αμφιβόλου λειτουργικότητας, ο Chris προσπαθεί απεγνωσμένα να τα πουλήσει για να επιβιώσουν. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όσο ευνοϊκά θα επιθυμούσε και τα προβλήματα αρχίζουν. Η Linda λυγίζει από το βάρος της φτώχιας τους, χάνει την υπομονή της και τους εγκαταλείπει. Λίγο αργότερα, πατέρας και γιος, διώχνονται από το διαμέρισμα με έξωση. Με πεσμένη ψυχολογία και ακόμα πιο πεσμένη ροή εισοδήματος, ο έξυπνος Chris προσπαθεί να εξασφαλίσει την επιβίωσή τους, υπομένοντας την κάθε κακοτυχία. Η τύχη, όμως, του κλείνει ελαφρά το μάτι, προσφέροντάς του την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε μια γνωστή χρηματιστηριακή εταιρία με ελάχιστες πιθανότητες πρόσληψης. Μη βλέποντας άλλη λύση, ο Chris αποφασίζει να δοκιμάσει...

Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του ιταλού σκηνοθέτη Gabriele Muccino («Remember Me», «The Last Kiss»), το «The Pursuit of Happyness» είναι βασισμένο (ελαφρώς) στην αληθινή ιστορία του Chris Gardner, που ξεκίνησε από το μηδέν για να έχει σήμερα μια από τις πλέον επικερδείς χρηματιστηριακές εταιρίες στις ΗΠΑ. Πρόκειται, ουσιαστικά, για έναν ύμνο στο 'αμερικάνικο όνειρο': αν δουλέψεις σκληρά, δεν παραιτηθείς από το κυνήγι των ονείρων σου και αρπάξεις την ευκαιρία όταν σου δοθεί, μπορείς να γίνεις ό,τι θέλεις και να ευτυχήσεις - αν, φυσικά, θεωρείς ότι η ευτυχία ισοδυναμεί με μια καλοπληρωμένη δουλειά στον πιο μοβόρικο κλάδο των επιχειρήσεων.

Έτσι και ο Gardner, παρά τα απανωτά χαστούκια της ζωής (αναγκάζεται να περάσει μια νύχτα σε δημόσια τουαλέτα, εμφανίζεται στη συνέντευξη μισοντυμένος και γεμάτος μπογιές, καταλήγει να κυνηγά κάποιον για 14 δολάρια που του χρωστάει), καταφέρνει να πετύχει, χρησιμοποιώντας την υπομονή του, το πείσμα του και την ευστροφία του. Και το σημαντικότερο, κατόρθωσε να τα κάνει όλα αυτά δίχως να χάσει την υπόστασή του ως στοργικός πατέρας και να ζημιώσει τη σχέση του με το γιο του, ούτε και να τραυματίσει την αξιοπρέπειά του. Δηλαδή, πρόκειται για ένα τυπικό δράμα που προορίζεται για να εμπνεύσει τις μάζες, το οποίο θα λειτουργούσε άψογα αν έβγαινε στις αίθουσες την εποχή που αναφέρεται, αλλά σήμερα μοιάζει αρκετά ετεροχρονισμένο.

Ανάλογης νοοτροπίας είναι και η προσέγγιση του Muccino. Αφηγείται την ιστορία του απλά, προσπαθώντας να προσδόσει μια νότα από το κοντινό παρελθόν, χωρίς ν' αποφεύγει τις δραματικές εξάρσεις και τις γλυκανάλατες σκηνές. Σκοπός του είναι να κάνει το μέσο βιοπαλαιστή ήρωα, κάτι το οποίο είναι θεμιτό, αλλά καταλήγει να χτίσει ένα χαρακτήρα επιφανειακό και στερεοτυπικό. Η ερμηνεία του Will Smith είναι ικανοποιητική, και ενίοτε αξιόλογη, ειδικά στις αληθοφανείς σκηνές πατέρα-γιου, όπου δικαιώνεται η επιστράτευση του πραγματικού γιου του, Jaden. Το «The Pursuit of Happyness», ωστόσο, δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τη μετριότητα του διδακτισμού, παρά το προσεγμένο δραματικό γυάλισμά του.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 22-02-2007  |  Διανομή: Audiovisual  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.