The Black Dahlia

Η Μαύρη Ντάλια

Παραγωγή: 2006  |  Διάρκεια 121'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Brian De Palma

Πρωταγωνιστούν: Josh Hartnett, Scarlett Johansson, Aaron Eckhart, Hilary Swank, Mia Kirshner

Κριτική: Μανώλης Δούνιας

Μια αληθινή ιστορία που συγκλόνισε το Λος Αντζελες της δεκαετία του 40 μας διηγείται ο Brian De Palma στη νέα του ταινία. Το 1947 η 22χρονη Elizabeth Short βρέθηκε άγρια δολοφονημένη σε μια αλάνα κοντά στην διάσημη πινακίδα του Hollywood. Το γεγονός ότι το θύμα ήταν ηθοποιός και μάλιστα σε τολμηρές ταινίες στρέφει τις έρευνες για τον δολοφόνο στην κινηματογραφικής βιομηχανία της πόλης. Η διαλεύκανση του φόνου γίνεται έμμονη ιδέα σε 2 ντετέκτιβ πρώην μποξέρ, τον Bucky Bleichert (Josh Hartnett) και τον Lee Blanchard (Aaron Eckhart). Οι δύο τους έχουν μια στενή συνεργασία και μοιράζονται τα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της φίλης του δεύτερου, της πληθωρικής Kay Lake (Scarlett Johansson). Ενώ οι έρευνες για τον φόνο οδηγούνται σε αδιέξοδο άλλο ένα γεγονός έρχεται να προστεθεί στα προβλήματά τους: η αποφυλάκιση του γκάνγκστερ και πρώην εραστή της Kay.

Βασισμένο σε νουβέλα του James Ellroy, το «Black Dahlia» είναι ένα φιλμ με στοιχεία noir που δεν διαθέτει τη γοητεία παλαιότερων film noir. Και αυτό επειδή προσπαθεί απελπισμένα να μιμηθεί και όχι να αναπαράγει δημιουργικά την ατμόσφαιρα αυτών των ταινιών. Η πολύ καλή δουλεία στα κοστούμια, τα σκηνικά και τη φωτογραφία δεν είναι αρκετή για να μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα της συγκεκριμένης εποχής. Επιπλέον ο De Palma απέτυχε να κάνει ότι ο Curtis Hanson διασκευάζοντας με μαεστρία το άλλο γνωστό βιβλίο του Ellroy «L.A. Confidential». Το σενάριο είναι άρρυθμο και χωρίς λόγο πολύπλοκο, και η ταινία δεν καταφέρνει να κρατήσει πάντα το ενδιαφέρον του θεατή. Τα στυλιστικά σκηνοθετικά παιχνίδια μπορεί να έχουν ένα μονομερές ενδιαφέρον αλλά η αδυναμία του σκηνοθέτη να παθιαστεί με την ιστορία και να αναδείξει τα κίνητρα των χαρακτήρων αποδεικνύεται μοιραία

Η Scarlett Johansson είναι ιδανική στο ρόλο της femme fatale και ο συνήθως μετριότατος Josh Hartnett είναι καλός στο ρόλο του νέου ντετεκτιβ που είναι έξω από τα νερά του (αλλά πάλι όλες οι ερμηνείες του Hartnett αυτή την αίσθηση αφήνουν). Ο Αaron Eckhart είναι ιδανικός στο ρόλο του, ενώ η παρουσία της Hilary Swank («Million Dollar Baby», «Boys Don't Cry») στο ρόλο της άλλης femme fatale αφήνει ανάμεικτα συναισθήματα. Την ίδια αίσθηση αφήνει εξάλλου και ολόκληρη η ταινία, που αν και έχει αρκετά καλά στοιχεία δεν καταφέρνει να αντεπεξέλθει στις υψηλές προσδοκίες των θαυμαστών του σκηνοθέτη αλλά και του film noir.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 05-10-2006  |  Διανομή: Odeon  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.