Beyond The Sea

Πέρα Από Τη Θάλασσα

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 121'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Kevin Spacey

Πρωταγωνιστούν: Kevin Spacey, Kate Bosworth, John Goodman, Bob Hoskins, Brenda Blethyn

Κριτική: Μανώλης Δούνιας

Με το ΑBeyond the SeaΑ, ο Kevin Spacey εκπληρώνει ένα όνειρο ζωής υποδυόμενος στη μεγάλη οθόνη τον τραγουδιστή / ηθοποιό Bobby Darin. Παρόλο που μικρός χτυπήθηκε από ρευματικό πυρετό και οι γιατροί δεν του έδιναν ελπίδες να ζήσει πάνω από τα 15 του, ο Darin τους διέψευσε όλους, καταφέρνοντας μάλιστα να χτίσει μια αξιοζήλευτη κινηματογραφική και δισκογραφική καριέρα. Ο Darin έφτασε στο απόγειο της καριέρας του την δεκαετία του 60 όταν τραγουδώντας επιτυχίες όπως τα ΑBeyond the SeaΑ, ΑMack the KnifeΑ και 'splish SplashΑ έγινε γρήγορα είδωλο της αμερικάνικης νεολαίας. Κέρδισε πάμπολλες μουσικές διακρίσεις, μια υποψηφιότητα για Oscar, τα ανάλογα χρήματα και παντρεύτηκε την ηθοποιό Sandra Dee. Όλα αυτά πριν η υγεία του επιδεινωθεί και ο ίδιος περάσει μια κρίση ταυτότητας, που τον ώθησε να απομονωθεί σε ένα τροχόσπιτο για αρκετά χρόνια. Όταν αποφάσισε να επιστρέψει στο προσκήνιο, τα πράγματα δεν ήταν πλέον εύκολα, αφού τόσο οι μουσικές τάσεις όσο και η νοοτροπία του κοινού είχαν αλλάξει. Συνέχισε με σχετική επιτυχία τις μουσικές εμφανίσεις πριν πεθάνει σε ηλικία 37 μόλις χρονών.

Ο Kevin Spacey σκηνοθέτησε, πρωταγωνίστησε, έγραψε, χρηματοδότησε και τραγούδησε στην ταινία. Θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για ένα project εγωμανίας. Ο ίδιος φαίνεται να πιστεύει ότι γεννήθηκε για να ερμηνεύσει αυτό τον ρόλο. Με θητεία στις θεατρικές σκηνές του Broadway σε musical, όπως ΑΗ Μελωδία της ΕυτυχίαςΑ και ΑWest Side StoryΑ, ο Spacey διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα για να παίξει σε ένα musical. Ήταν άλλωστε και η πρώτη επιλογή του Rob Marshall για το ρόλο του δικηγόρου Billy Flynn στο ΑChicagoΑ. Το πρόβλημα όμως είναι η ηλικία του. Ο Darin πέθανε στα 37 του, και ο Spacey που πλησιάζει τα 50 ενσαρκώνει έναν ήρωα από την ηλικία των 20 μέχρι τα 37 του χρόνια. Παρόλα αυτά, ο Spacey εντυπωσιάζει κυρίως στα μουσικά νούμερα τα οποία ερμηνεύει ο ίδιος, σε ένα ρόλο που του χάρισε και υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Το υπόλοιπο καστ που απαρτίζεται από τους Brenda Blethyn, Bob Hoskins, John Goodman και Gretta Scacchi αφήνεται ανεκμετάλλευτο, ενώ η Kate Bosworth στο ρόλο της Sandra Dee είναι ΑλίγηΑ. Μπορεί να διαθέτει την ομορφιά, τη φρεσκάδα και την αθωότητα που ο ρόλος απαιτεί, δεν διαθέτει όμως το απαραίτητο βάθος, αποτυγχάνοντας έτσι να δημιουργήσει έναν ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

Στο ΑBeyond the SeaΑ υπάρχουν στιγμές (κυρίως στα μουσικοχορευτικά νούμερα) που το φιλμ ακροβατεί επικίνδυνα ανάμεσα στο camp και το kitch, ενώ συχνά θυμίζει παλιά musical της MGM. Το πρόβλημα του εγχειρήματος είναι ότι ο Bobby Darin δεν αποτελεί και το πιο ενδιαφέρον θέμα για κινηματογραφική ταινία. Έχει τραγουδήσει μερικά εξαιρετικά τραγούδια, που έγιναν όμως κλασσικά αργότερα με τη φωνή του Frank Sinatra. Ειδικά το ελληνικό κοινό, αμφιβάλλω αν ενδιαφέρεται για αυτόν ή αν καν τον γνωρίζει. Ο Spacey ως σκηνοθέτης πια, αποτυγχάνει να εμβαθύνει στη σχέση του Darin με την Dee, που υπό άλλη οπτική θα μπορούσε να αποτελέσει το πιο ενδιαφέρον σημείο της ταινίας.

Η δομή της ταινίας είναι ενδιαφέρουσα και κρατάει την προσοχή του θεατή, χωρίς βέβαια να αποφεύγονται οι πλατειασμοί και οι γλυκανάλατοι διάλογοι. Ο Spacey μάλιστα όχι μόνο είναι καλύτερος ηθοποιός από τον Darin, αλλά αποδεικνύεται ότι και ως τραγουδιστής δεν έχει τίποτα να ζηλέψει. Δεν είναι τυχαίο πως οι καλύτερες στιγμές της ταινίας είναι αυτές όπου ο Spacey τραγουδάει στα night club. Και τελικά ενώ η ταινία γυρίστηκε ως φόρος τιμής στον Bobby Darin, το κοινό φεύγει από την σκοτεινή αίθουσα θαυμάζοντας τον Kevin Spacey για το πολύπλευρο ταλέντο του, που όμως χαραμίστηκε σε μια ταινία αγνών προθέσεων, αλλά μειωμένου ενδιαφέροντος.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 22-04-2005  |  Διανομή: Playtime  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.