Alexander

Αλέξανδρος

Παραγωγή: 2004  |  Διάρκεια 174'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Oliver Stone

Πρωταγωνιστούν: Colin Farrell, Anthony Hopkins, Angelina Jolie, Val Kilmer, Rosario Dawson

Κριτική: Νεκτάριος Σάκκας

Όλα αρχίζουν με τη ρήση του Βιργιλίου, "η τύχη βοηθά τους τολμηρούς" θέλοντας μας φέρει σε επαφή από τη πρώτη κιόλας στιγμή με την θρυλική προσωπικότητα του Μακεδόνα στρατηλάτη. Η ιστορία ξεδιπλώνεται στα μάτια των θεατών μέσω της αφήγησης του Πτολεμαίου, ο οποίος μας εξιστορεί τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από τη γέννησή του το 356 π.Χ. ως το θάνατό του το 323 π.Χ. Γιος του Βασιλιά της Μακεδονίας Φιλίππου ΒΑ και της Ολυμπιάδας, ο Αλέξανδρος μεγαλώνει σε μία περίοδο μεγαλεπήβολων στόχων για την πατρίδα του, αλλά και μεγάλων προστριβών στο οικογενειακό του περιβάλλον. Αναπτύσσει την προσωπικότητά του και αποκτά παιδεία από μεγάλους δασκάλους της εποχής όπως ο Αριστοτέλης. Μετά τη δολοφονία του πατέρα του, ο 20χρονος Αλέξανδρος ανεβαίνει στο θρόνο. Σύντομα καλείται να εκπληρώσει τις φιλοδοξίες του πατέρα του εκστρατεύοντας εναντίων των Περσών και επιχειρώντας να εξαλείψει οριστικά την περσική απειλή για τους Έλληνες. Τελικά θα επιτύχει πολλά περισσότερα από τη νίκη ενάντια στο Δαρείο παρά τον πρόωρο όσο και αινιγματικό θάνατό του σε ηλικία 33 ετών.

Ο Oliver Stone προσπαθεί να παρουσιάσει τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου κρατώντας αποστάσεις στη πλειοψηφία των" "ευαίσθητων" ιστορικά ζητημάτων. Ειδικά όσον αφορά το φλέγον ζήτημα των σεξουαλικών προτιμήσεων του Αλέξανδρου, στο φιλμ αφήνονται σαφώς υπόνοιες που ίσως κουράσουν, χωρίς όμως να προκαλούν το δημόσιο αίσθημα. Το Alexander είναι αν μη τι άλλο μία σοβαρή προσπάθεια που καμία σχέση δεν έχει με το ιστορικό ανέκδοτο του Troy που παρακολουθήσαμε πρόσφατα. Είναι μια ταινία καθαρά προσωποκεντρική, με έμφαση στους χαρακτήρες αποφεύγοντας τις επικές σκηνές μάχης, πράγμα ενδιαφέρον αλλά και παράδοξο, αν σκεφτούμε τις τάσεις του Hollywood. Η αφήγηση του Πτολεμαίου δείχνει αντικειμενική και αποτελεί τον άξονα πάνω στον οποίο κινείται η πλοκή. Από πλευράς ερμηνειών το cast τα πηγαίνει καλά, αν και υπάρχουν ορισμένες αντιρρήσεις όπως για παράδειγμα ποιος είχε τη λαμπρή ιδέα η Angelina Jolie να μιλά με μία προφορά σλαβική. Θα ξεχωρίζαμε πάντως τους Antony Hopkins και Val Kilmer, με τον Colin Farrel να ακολουθεί. Εν κατακλείδι μπορούμε να πούμε πως η ταινία αξίζει τη προσοχή του κοινού και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος φαίνεται πως οι" Κασσάνδρες που μιλούσαν για ιστορικό τερατούργημα δεν επαληθεύτηκαν.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 03-12-2004  |  Διανομή: Σπέντζος  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.