Shrek

Σρεκ

Παραγωγή: 2001  |  Διάρκεια 100'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Andrew Adamson & Vicky Jenson

Πρωταγωνιστούν: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, John Lithgow, Vincent Cassel

Κριτική: Θανάσης Γεντίμης

Έχουμε συνηθίσει τους δράκους των παραμυθιών κακούς, βρώμικους και πολύ τρομακτικούς. Ο Shrek αποτελεί την εξαίρεση. Είναι ένας πράσινος δράκος με παράξενα αυτιά, που ζει μια σχεδόν φυσιολογική ζωή - π.χ. όπως όλοι μας διαβάζει όταν πηγαίνει στην τουαλέτα :). Δεν είναι από τη φύση του τρομακτικός και συμβιώνει με τα υπόλοιπα ζώα του δάσους. Τοποθετεί στα όρια του δάσους του πινακίδες για να αποθαρρύνει τους όποιους επισκέπτες και προσπαθεί να τρομοκρατεί τους χωρικούς που τον επισκέπτονται με βίαιες διαθέσεις. Ο παθητικός του χαρακτήρας θα χρειαστεί να ανατραπεί όταν ο Lord Faraqaad που κυβερνά το γειτονικό Duloc παίρνει μια δυσμενή απόφαση. Ο μόνος τρόπος για να μην την υλοποιήσει είναι να καταφέρει ο Shrek να απελευθερώσει την πριγκίπισσα Fiona από ένα ψηλό πύργο όπου τη φυλάει ένας δράκος που από το στόμα του βγάζουν φωτιές.

Αν η ιστορία σας θυμίζει παραμύθι μην σας παραξενεύει αφού έχει βασιστεί - με πολλές αλλαγές - στο βιβλίο για παιδιά του William Steig. Αλλά οι ομοιότητες με τα παραμύθια σταματούν εδώ, με πολλές σατιρικές αναφορές στις ταινίες της Disney αλλά και σε άλλες μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες. Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της ταινίας και στο γέλιο που βγάζει είναι η ταύτιση των χάρτινων ηρώων με τις φωνές των ηθοποιών - και αν προσέξετε υπάρχουν και εξωτερικές ομοιότητες. Ο Mike Myers είναι ο Shrek, η Cameron Diaz δανείζει τη φωνή της στη Fiona και ο Eddie Murphy στον γαϊδαράκο σύντροφο του Shrek με το όνομα Donkey. Είναι περιττό να πούμε ότι η ποιότητα του animation είναι εκπληκτική δίνοντας μια απίστευτη αληθοφάνεια στις κινήσεις και τις εκφράσεις. Το Shrek αποτέλεσε τη μεγαλύτερη έκπληξη αυτό το καλοκαίρι στις ΗΠΑ με βασικό όπλο το έξυπνο humor. Προφανώς προτιμήστε τις μη μεταγλωττισμένες προβολές ;-)

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 07-09-2001  |  Διανομή: UIP  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.