Supernova

Σουπερνόβα

Δραματική  |  Παραγωγή: 2020  |  Διάρκεια 95'

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία: Harry Macqueen

Πρωταγωνιστούν: Colin Firth, Stanley Tucci, Pippa Haywood, Peter MacQueen, Nina Marlin

Κείμενο: Βαγγέλης Βίτσικας

Ο Sam (Colin Firth) και ο Tusker (Stanley Tucci) είναι ένα ζευγάρι μεσήλικων, ομοφυλόφιλων ανδρών, μαζί στη ζωή εδώ και είκοσι χρόνια. Με το φορτηγάκι τους, ταξιδεύουν σε όλη την Αγγλία, επισκεπτόμενοι φίλους, συγγενείς, γνωστούς, αλλά και τοποθεσίες στις οποίες είχαν ταξιδέψει ξανά μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια της σχέσης τους. Ο Tusker έχει διαγνωστεί με άνοια, οι πρώτες κρίσεις της νόσου έχουν κάνει την εμφάνισή τους, και είναι πλέον θέμα μηνών πριν αρχίσει να μη θυμάται τίποτα και να μην αναγνωρίζει κανένα. Το ζευγάρι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί όλο το χρόνο που τους έχει απομείνει, σύντομα όμως θα κληθούν αμφότεροι να πάρουν μια πολύ σοβαρή απόφαση.

To «Supernova» είναι η δεύτερη μόλις σκηνοθετική απόπειρα του Βρετανού Harry Macqueen, έξι ολόκληρα χρόνια μετά το ντεμπούτο του, «Hinterland» (2014 - ο γράφων δεν έχει ιδία γνώμη, θεωρήθηκε όμως αρκετά καλό όταν κυκλοφόρησε). Είναι το είδος του χαμηλόφωνου δραματικού φιλμ με λίγα πρόσωπα, στρωτή αφήγηση, λιτή σκηνοθεσία επικεντρωμένη στους ηθοποιούς, οι οποίοι καλούνται να ανταποκριθούν σε ιδιαίτερα απαιτητικούς ρόλους. Ολόκληρο το έργο στηρίζεται πάνω τους, καθώς καλούνται να ενσαρκώσουν χαρακτήρες οι οποίοι, στα χέρια όχι τόσο ταλαντούχων ερμηνευτών, μπορούν εύκολα να καταλήξουν ανιαροί. Ευτυχώς, οι Colin Firth και Stanley Tucci είναι δύο ηθοποιοί κλάσεως, αποδεδειγμένα ικανοί να παραδίδουν στιβαρές ερμηνείες, κι αυτό ακριβώς κάνουν εδώ. Η κάμερα του Macqueen αφιερώνει σεβαστό μέρος του φιλμικού χρόνου παρατηρώντας τα πρόσωπά τους, τα οποία εκφράζουν πολλά περισσότερα από τους λιτούς διαλόγους του σεναρίου.

Το θέμα του φιλμ, βεβαίως, είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται ο Sam την ασθένεια του συντρόφου του, που σε πολύ μικρό διάστημα δε θα τον αναγνωρίζει καν. Δεν πρόκειται για κάποιο πρωτότυπο θέμα, ασφαλώς το έχουμε ξαναδεί στο σινεμά, όμως ο σκηνοθέτης - σεναριογράφος το χειρίζεται με σεμνότητα, αποφεύγοντας τους μελοδραματισμούς και αναδεικνύοντας τη σημασία του χρόνου που απομένει. Ο Sam και ο Tusker, δύο άνθρωποι που πέρασαν μια ζωή μαζί, τώρα καλούνται να συνειδητοποιήσουν πως η σχέση τους, όπως την ήξεραν, φτάνει στο τέλος της. Χάρη στο καλογραμμένο σενάριο και τις ωραίες ερμηνείες, το «Supernova» καταφέρνει να συγκινήσει, έστω κι αν δεν μπορεί να γίνει ποτέ σπουδαίο. Έστω κι έτσι, αξίζει να το δείτε, αν μη τι άλλο για να απολαύσετε δύο από τους σημαντικότερους ηθοποιούς της εποχής μας σε μια από τις ωραιότερες στιγμές τους.

Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 27-05-2021  |  Διανομή: Filmtrade  |  Επίσημο Site

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ:

Σας Προτείνουμε Ακόμη

Το Πρόγραμμα των Προβολών

Αναζήτηση με τον Πρωτότυπο Τίτλο

Αναζήτηση με τον Ελληνικό Τίτλο

Αναζήτηση με την Περιοχή

Αναζήτηση με τον Κινηματογράφο


© 2000-2024 | Θανάσης Γεντίμης

Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του CinemaNews.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση.

Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναπαραγωγή ή αποθήκευση με κάθε τρόπο και μέσον των περιεχομένων του CinemaNews.gr χωρίς την προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του δημιουργού του.