75 Πράγματα που Δεν Ξέρατε για τα Oscars - Μέρος 1o

1. Η πρώτη απονομή των βραβείων της Ακαδημίας έγινε στις 16 Μαΐου 1929 με 250 καλεσμένους μόνο.

2. Στην ιστορία των Όσκαρ 2 φορές υπήρχε ισοπαλία: το 1931 το Όσκαρ Α Αντρικού μοιράστηκαν οι Wallace Beery και Frederic March, ενώ το 1968 το Όσκαρ Α Γυναικείου μοιράστηκαν οι Barbara Streisand «Ένα Αστείο Κορίτσι» και η Katharine Hepburn «Το Λιοντάρι του Χειμώνα».

3. Πολλοί είναι όμως αυτοί που θεωρούν ότι το Όσκαρ Α Γυναικείου το 1968 ανήκει αποκλειστικά στην Katharine Hepburn, αφού η Barbara Streisand αντί να περιμένει 1 χρόνο έγινε παράτυπα μέλος της Ακαδημίας λίγο πριν την ψηφοφορία με αποτέλεσμα στην συγκεκριμένη κατηγορία να ψηφίσει προφανώς τον εαυτό της και να καλύψει την διαφορά ενός (!!!) ψήφου με την Ηepburn.

4. Το αγαλματίδιο «Όσκαρ» ζυγίζει 8 ½ κιλά και έχει ύψος 13 ½ ίντσες.

5. Το 1990 η Madonna ήταν τόσο αγχωμένη που θα ερμήνευε ζωντανά στην απονομή των Όσκαρ το υποψήφιο τραγούδι «Sooner or Later» από την ταινία «Dick Tracy» που βγήκε στην σκηνή φορώντας μόνο το ένα γάντι της, αφού το άλλο το είχε ξεχάσει κάπου στα παρασκήνια.

6. To 1981 η Bette Midler έκλεψε την παράσταση παρουσιάζοντας το Όσκαρ Τραγουδιού και δημιούργησε μια σκηνή ανθολογίας με τον ακόλουθο μονόλογο: «Καλύτερο Πρωτότυπο τραγούδι είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε ειδικά για την ταινία και όχι απλώς ένα σκουπίδι που βρήκε ο παραγωγός πεταμένο πάνω στο κάθισμα του πιάνου. Καταλάβατε? Υποψήφια τραγούδια είναι: «Arthur's Theme», γνωστό και ως «The Best that You Can Do», γνωστό και ως «εκείνο το τραγούδι για το φεγγάρι και τη Νέα Υόρκη», γνωστό και ως «4 Συνθέτες για 1 Τραγούδι» ένα ωραίο κομμάτι. Το τραγούδι «Endless Love (Ατέλειωτη αγάπη)» από την ατέλειωτη ταινία «Ατέλειωτη Αγάπη» μουσική και στίχοι από τον πάμπλουτο Lionel Richie. Πώς σας φαίνεται μέχρι τώρα παιδιά? Από το «Great Muppet Caper» το τραγούδι «The First Time It Happens» μουσική και στίχοι του Joe - δεν είναι εύκολο να είσαι πράσινος - Reponzo. «For Your Eyes Only» από την ταινία «Για τα Μάτια Σου Μόνο», και πραγματικά δεν αστειεύονται, δεν άντεχα να δω ούτε ένα πλάνο της ταινίας» και τέλος η προσωπική μου προτίμηση «One More Hour». Ωραία, πλάκα είχε, το διασκέδασα πραγματικά.»

7. Οι μόνες ξενόγλωσσες ταινίες που έχουν καταφέρει να συμπεριληφθούν στην 5άδα Καλύτερης Ταινίας είναι: «Η Μεγάλη Χίμαιρα» (1937), «Ζ» (1969), «The Emigrants» (1972), «Κραυγές και Ψίθυροι» (1973), «Ο Ταχυδρόμος» (1995), «Ο Ζωή Είναι Ωραία» (1998) και «Τίγρης και Δράκος» (2000).

8. Η Sally Kirkland ήξερε ότι η υποψηφιότητά της για το «Aννα» το 1987 θα ήταν η μοναδική της ευκαιρία για να κερδίσει το Όσκαρ. Έτσι άρχισε να καλεί τα μέλη της Ακαδημίας σπίτι της για δείπνο που είχε μαγειρέψει η ίδια, προκειμένου να επηρεάσει την ψήφο τους. Η απογοήτευσή της όταν έχασε ήταν φανερή στον τηλεοπτικό φακό, ακόμα πιο φανερή ήταν η αηδία της όταν συνειδητοποίησε ότι είχε χάσει από την Cher.

9. Αξέχαστη θα μείνει στους παρευρισκόμενους η βράβευση της Greer Garson όχι τόσο για την ερμηνεία της στο «Mrs. Miniver», όσο για τον ευχαριστήριο λόγο της που είχε διάρκεια 7 λεπτών και στον οποίο ευχαρίστησε ακόμα και τον γιατρό που την έφερε στον κόσμο.

10. Από την άλλη πλευρά ο συντομότερος ευχαριστήριος λόγος έγινε το 1972 από την σύζυγο βραβευμένου, η οποία εκπροσωπώντας τον απόντα άντρα της είπε απλώς «Ευχαριστώ» και έφυγε τρέχοντας από την σκηνή.

11. Οι μόνοι που γνωρίζουν πριν από την απονομή όλους τους νικητές είναι οι 2 ορκωτοί λογιστές της εταιρίας «Price Waterhouse» οι οποίοι έκαναν και την καταμέτρηση των ψήφων. Οι ίδιοι είναι παρόντες και κατά τη διάρκεια της απονομής και επεμβαίνουν σε περίπτωση που κάτι απρόοπτο συμβεί.

12. Οι ταινίες «Gigi» (1958) και «Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας» (1987) προτάθηκαν για 9 Όσκαρ η κάθε μία. Το αξιοθαύμαστο όμως είναι ότι κατάφεραν να συγκεντρώσουν 9 Όσκαρ έκαστος, κερδίζοντας σε όλες τις κατηγορίες που ήταν υποψήφιες.

13. Όταν το 1982 η Meryl Streep κέρδισε το Όσκαρ για την «Εκλογή της Σόφι» ήταν τόσο ενθουσιασμένη που της έπεσε το χαρτάκι με το λόγο της στο δόμο προς την σκηνή και αναγκάστηκε να γυρίσει πίσω για να το βρει.

14. Μερικά από τα τραγούδια από ταινίες που σήμερα θεωρούνται κλασσικά και δεν προτάθηκαν καν για Όσκαρ Καλύτερου Τραγουδιού είναι: «Let It Be» και «A Hard Day's Night» (Beatles), «Have Yourself a Merry Little Christamas», «Love Me Tender» (Elvis Priestly), «Let's Twist Again», »Money, Money» (Cabaret), «Knockin' on Heaven's Door», «New York, New York», «Staying Alive» (Saturday Night Fever), «You're the One That I Want» (Grease), «Call Me», «She's Like the Wind» (Dirty Dancing) και «To Sir with Love».

15. Οι μόνες γυναίκες σκηνοθέτες που έχουν προταθεί για Όσκαρ σκηνοθεσίας είναι η Lina Wertmuller «Seven Beauties» (1970) και Jane Campion «Μαθήματα Πιάνου» (1993).

 Μανώλης Δούνιας 21/03/2003

OSCAR©, OSCARS©, ACADEMY AWARD©, ACADEMY AWARDS©

and the Oscar statuette are registered trademarks and service marks

of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences (A.M.P.A.S.©).