Οι Υποψηφιότητες Στην Κατηγορία Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης

CATCH ME IF YOU CAN - John Williams
"Από αυτά που έγραψε φέτος ο Williams ποιο θα προτείνουμε;" Κάπως έτσι πρέπει να ξεκινούν οι υποψηφιότητες για το Όσκαρ μουσικής. Δεν εξηγούνται αλλιώς οι 42 υποψηφιότητες, οι περισσότερες από κάθε άλλο εν ζωή άνθρωπο. Πέρσι διετέλεσε και μουσικός διευθυντής της απονομής.

FAR FROM HEAVEN - Elmer Bernstein
Μπορεί να απογοητεύτηκε επειδή οι παραγωγοί του Gangs of New York απέρριψαν το score του, αλλά είναι ο πιθανότερος νικητής φέτος. Κάτι η ηλικία του (81 ετών!!), κάτι ότι έχει μονάχα ένα Όσκαρ (από το 1968), κάτι το παλαιομοδίτικο της μουσικής του για το Far From Heaven...

FRIDA - Elliot Goldenthal
Ο Γερμανός Goldenthal παίρνει φέτος διπλή υποψηφιότητα, για τη μουσική και ένα τραγούδι που έγραψε για το Frida. Το μόνο "κακό" είναι οτι κέρδισε την Χρυσή Σφαίρα. Τα τελευταία χρόνια στην κατηγορία της μουσικής οι νικητές της Σφαίρας δεν είναι καν υποψήφιοι για Όσκαρ.

THE HOURS - Philip Glass
Είναι μόλις η δεύτερη υποψηφιότητα του Glass (η πρώτη ήταν το 1997 για το Kundun). Γνώμη μας είναι ότι το Hours θα πήγαινε για Όσκαρ μουσικής οποιοσδήποτε και να ήταν ο συνθέτης, λόγω του ύφους της ταινίας.

THE ROAD TO PERDITION - Thomas Newman
Άλλος ένας αγαπημένος της Ακαδημίας. 5 υποψηφιότητες, καμία νίκη. Πέρσι έδωσαν το "χρωστούμενο" στον ξάδελφό του Randy. Λέτε να είναι φέτος η χρονιά του; Πάντως όλοι όσοι είδαν την ταινία μόνο καλά λόγια είχαν να πουν για τη μουσική.

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΠ'ΕΞΩ

Howard Shore (Lord of the Rings: The Two Towers):
Ο περσινός νικητής μένει έξω από την φετινή πεντάδα.

James Newton Howard (Signs):
Πρέπει επιτέλους ο Howard να λάβει την προσοχή που του αξίζει.

John Williams (Minority Report, Star Wars Episode II: Attack of the Clones, Harry Potter And The Chamber Of Secrets):
Εντάξει ο Williams προτάθηκε, αλλά μόνο για ένα από τα τέσσερα του score. Πέρσι έγραψε δύο και προτάθηκε και στα δύο.

Wojciech Kilar (The Pianist):
Ο ταλαντούχος ευρωπαίος συνθέτης δεν έχει πάει ποτέ για Όσκαρ. Θα μπορούσε να πάρει μια υποψηφιότητα λόγω της γενικότερης φόρας της ταινίας.

Danny Elfman (Spider-Man, Men in Black II, Red Dragon):
Το ότι ο Elfman δεν είχε θέση στην πεντάδα δεν οφείλεται στην ποιότητα της δουλειάς του αλλά στις ίδιες τις ταινίες πάνω στις οποίες δούλεψε.

Δημήτρης Σπανός 17/02/2003

OSCAR©, OSCARS©, ACADEMY AWARD©, ACADEMY AWARDS©

and the Oscar statuette are registered trademarks and service marks

of the Academy of Motion Picture Arts and Sciences (A.M.P.A.S.©).