Το αφιέρωμα του 44ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου στον άγνωστο κινηματογράφο των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, του Καζακστάν, Κιργιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους Έλληνες θεατές να γνωρίσουν το πολιτισμικό γίγνεσθαι αυτών των άγνωστων και απομονωμένων περιοχών του πλανήτη μας, που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν κρυμμένες πίσω από το Σοβιετικό «παραπέτασμα».

Ασφαλώς, είναι ένα σινεμά άγνωστο στους πολλούς, που βγαίνει στο διεθνές προσκήνιο χάρη σε επιτυχίες κάποιων δημιουργών και στο πάθος ορισμένων σινεφίλ. Ένα σινεμά που μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε την κινηματογραφική (και υπαρξιακή) πορεία των δρόμων του μεταξιού. Το σινεμά της στέπας και των μακρινών αστεριών της.

Οι 27 ταινίες που παρουσιάζονται, εκ των οποίων 16 μεγάλου μήκους, 9 μικρού μήκους και 2 ντοκιμαντέρ, συνιστούν ένα κινηματογραφικό πανόραμα που καταγράφει την πολιτισμική ταυτότητα των περιοχών αυτών μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Το ενδιαφέρον και η ιδιαιτερότητα των ανεξάρτητων πια αυτών χωρών, αντανακλάται στην γεωγραφική και πολιτισμική πραγματικότητά τους καθώς βρίσκονται στο σταυροδρόμι μεταξύ κομμουνιστικού παρελθόντος και σύγχρονης ελεύθερης αγοράς, μεταξύ Ασίας και Μέση Ανατολής, μεταξύ ισλαμικής και κοσμικής παράδοσης.

Θα παιχτούν οι ταινίες:

::  ()
::  Σκηνοθέτης
 

:: Επιστροφή στα τμήματα του Φεστιβάλ