Το 42ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε. Φέτος συμπληρώθηκαν 10 χρόνια λειτουργίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πάντα κοντά στα μεγάλα κινηματογραφικά γεγονότα, και με νωπές ακόμα τις αναμνήσεις από την εκεί διαμονή μας, το μυαλό σταματά σε αυτά που έκλεψαν την παράσταση, τώρα που η αυλαία έχει πέσει....

ΣΤΑ ΘΕΤΙΚΑ:

  • Η αυξημένη φέτος σε ποσότητα, ποιότητα και ποικιλία ελληνική παρουσία : πρωτότυπες ταινίες νέων δημιουργών, ενδιαφέροντα ντοκιμαντέρ, και η δυναμική φωνή της λεγόμενης παλιάς στρατιάς. Κάπως έτσι ο ελληνικός κινηματογράφος μπαίνει ξανά στο παιχνίδι. 

  • Το masterclass με τον J. Boorman. Μια συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον καταξιωμένο δημιουργό που πραγματικά απολαύσαμε!!

  • Η έξυπνη ιδέα να γεμίσουν οι τοίχοι στην αίθουσα τύπου με χαρούμενες φατσούλες (φωτογραφίες) όλων αυτών που έδωσαν ζωή στο φεστιβάλ.

  • Οι γεμάτες αίθουσες σε προβολές που κάποιοι θεωρούσαν αντιεμπορικές. Το κοινό έδωσε την απάντησή του.

ΣΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ:

  • Οι συνεντεύξεις τύπου. Στον έτσι και αλλιώς μικρό χώρο που άλλωστε γέμιζε με άσχετους (για αυτό και σπάνια έγιναν ερωτήσεις από τους ακροατές), μια μόνιμη βουή επικρατούσε που συνεχώς έφερνε τους ομιλητές σε αμηχανία. Το όλο σκηνικό μάλλον δε λειτούργησε....

  • Η προχειρότητα με την οποία στήθηκαν τα βραβεία κοινού (σε σχέση με τα άλλα βραβεία) Έμοιαζε σα να υπονομεύουμε αυτό που όλοι φωνάζουν ότι είναι το πιο σημαντικό: "η γνώμη του κοινού"

  • Η αίθουσα Π.Ζάνας. Μικρή και άβολη δε μπόρεσε να αντεπεξέλθει στην αποστολή της. Απορία όλων γιατί αυτή επιλέχτηκε για να προβληθούν ταινίες "πολυαναμενόμενες" με αποτέλεσμα η συσσώρευση του κόσμου να προκαλεί ασφυξία !!

  • Η εν ολίγοις "καταναλωτική" συμπεριφορά που χρειάστηκε να υιοθετήσουμε για να προλάβουμε να δούμε όσο το δυνατόν περισσότερες ταινίες. Ντροπή μας !!!

Στο αφιέρωμά μας μπορείτε να ενημερωθείτε για το Πρόγραμμα των προβολών, τα Τμήματα του φετινού φεστιβάλ, να δείτε τις ταινίες του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, να μάθετε για τα Βραβεία που θα απονεμηθούν καθώς και να πάρετε Χρήσιμες Πληροφορίες για τα Εισητήρια και όχι μόνο.

Στο Cinenews.gr επικεντρώσαμε την προσοχή μας στο Αφιέρωμα στον Νέο Αργεντινό κινηματογράφο και στην ενότητα Οργασμικό Σινεμά. Ξεχωρίσαμε επίσης τα Βραβεία Κοινού, ακριβώς λόγω της διαφορετικότητάς τους. Φετινός παρουσιαστής της απονομής των βραβείων κοινού θα είναι ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης. Το Cinenews.gr μίλησε μαζί του, σε μια Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Γραφείο Τύπου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης στην Αθήνα για την υποστήριξη που μας παρείχε για το αφιέρωμα αυτό.